CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ztratila se vám ve Windows XP SP2 jednotka CD/DVD?

Tedy v počítači ji máte pochopitelně fyzicky i nadále, můžete do ní vložit i vyjmout médium, ale programy jednotku nemohou nalézt, nelze z ní číst ani vypalovat. To je jistě důvod k panice a jsou i tací, kteří v takové situaci neuváženě reinstalují svoje windows. Doporučuji s tím počkat a zkusit záchrannou akci.
Může se vám to stát po odinstalování některého programu pro práci s disky CD nebo DVD. Pak není možný přístup k jednotce CD nebo DVD nebo se zobrazí chybová zpráva: kód chyby 31, 19 nebo 41. Ve Správci zařízení je u jednotky CD/DVD zobrazen žlutý vykřičník. Jednotka se neobjeví jako zařízení například v Průzkumníkovi.

Tento stav může nastat i po jiných blíže neidentifikovatelných akcích. Pokud se vám podaří zjistit v režimu Obnovení systému, že k odinstalaci nějakého programu pro práci s CD/DVD v minulosti skutečně došlo, pak je možné provést obnovu systému krokem zpět před tuto akci.
Pokud se přesto dílo nezdaří nebo v historii bodů obnovy žádnou informaci o odinstalování nějakého programu pro práci s CD/DVD nenajdete (jako já), doporučuji následující mnou osobně ověřený postup (připravte si instalační CD/DVD systému i jednotky CD/DVD):

1. Zazálohujte si registry: Klepněte na tlačítko Start a vyberte položku Spustit. Do položky Otevřít napište „regedit“ (bez uvozovek) a potvrďte klepnutím na tlačítko OK. Pak klepněte v programu Editor registru na položku Tento počítač a zvolte funkci Soubor, Exportovat... a uložte celý registr nejlépe na USB flash disk nebo na druhý fyzický disk pod libovolným jménem, například cely_registr. Soubor může mít až několik desítek MB.
2. Pak je nutné provést ruční zásah do registrů podle návodu uvedeného na serveru Microsoftu Pomoc a podpora na adrese http://support.microsoft.com/kb/314060/cs. A samozřejmě následně restartujte počítač. Návod je dostatečně podrobný a mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že funguje.

Soudím, že si na tuto nebezpečnou akci může troufnout i zcela nepoučený uživatel začátečník, pokud je schopen se řídit uvedenými pokyny. V podstatě stejný případ řeší stejným návodem i článek Po instalaci operačního systému chybí zařízení CD-ROM nebo DVD-ROM ublikovaný na stejném microsoftím serveru. Navíc je zde popis řešení problémů s ovladačem (driverem) jednotky CD/DVD. Přeji vám přátelé, abyste nemuseli podobnou akci absolvovat, i když jeden nikdy neví. Já jsem to řešil na dálku u počítače v Londýně, kde mě velice pomohla konzultace pomocí SKYPE s oboustrannou videokonferencí. Jen ty pauzy při provádění restartů počítače byly poněkud napínavé v očekávání, zda se mě ještě někdy vzdálený počítač ozve. Dopadlo to dobře. Smutné na tom ale je to, že se operační systém Microsoftu s takovou prkotinou nedokáže vypořádat sám.
25.9.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.