CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Zdražení plynu moji rodinu sice nezaskočilo, ale...

Důvod je prostý: už před více než rokem jsme v našem panelákovém bytě plyn zrušili. Vaříme tedy na elektrickém mohutném a silném proudu a tak nám náklady způsobené zdražením plynu nestoupnou. Jistě si to ale vynahradíme po Novém roce, kdy se opět zdraží elektřina. Existuje snad nějaká cesta, jak se z tohoto zajetí či spíše otrokářství dodavatelů energií vymanit? Jistě, daly by se hledat alternativní cesty. Nejlevnějším palivem současnosti je stále dřevo a uhlí a tak se nabízí přechod na svícení smrkovými loučemi a vaření i vytápění bytu vyřešit pomocí moderních kamen na pevná paliva. Na venkově již minulou zimu přecházela řada občanů na topení uhlím jednoduše tak, že vypnuli plynový kotel a začali opět používat starý kotel na uhlí nebo dřevo, který si prozíravě nechali stát vedle nového. Ve městech ale brání přechodu na pevná paliva nepatrný problém, kam se spalinami. Projektanti paneláků ve svém energetickém optimismu nepočítali s tím, že může někdy v budoucnosti přijít energetická krize a žádné komíny na klasická paliva do projektů nezahrnuli a stejně bohorovně si počínají i projektanti současní. Můžeme se ale inspirovat u svých východních bratrů, kteří vypnuté ústřední topení již v minulých zimách řešili vystrčením plechových komínků z panelákových logií. Jistě, zatím nic takového přímo nehrozí, nejsme přece v Rusku, ale co si počneme v okamžiku, až například pro platební neschopnost zkrachuje soukromá firma dodávající do našeho domu teplo? Takové případy se už staly i u nás. Obyvatelé pak topili v paneláku plynovými troubami a elektřinou. Co bude ale v situaci, kdy nebudou mít ani plyn, ani elektřinu? Na podobné konce naší technické civilizace nikdo raději nemyslí. Koneckonců politikové většinou bydlí ve vlastních domech a pravděpodobně doufají, že by nějakou dobu vydrželi a případnou krizi přestáli se svými zásobami plynu v zásobnících nebo nafty v nádržích. Pro ty horší varianty mají ti prozíravější i les za humny a krbová kamna v obýváku.

A co vy, milí čtenáři? Bydlíte na venkově a můžete se vyhřívat až přijde zima u svých kamen nebo se díváte s obavami z oken svého bytu někde ve městě? Máte doma někde na polici alepoň petrolejku pro případ, až nepůjde třeba celý den proud? V takovém případě vám v krátké době nepoteče ani voda a přestane jít i topení. Co pak? Vlezete si snad do svého auta a pustíte si topení? Co když budou na benzinových pumpách cedule Zavřeno, benzin není? Nechci vám kazit krásný den, který bude ještě dnes plný slunce a téměř letních teplot. Ale zítra se má začít ochlazovat a čeká nás zima. Jaká překvapení nám asi připraví?
1.10.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.