CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ukradli vám mobil nebo jste jej v opilosti ztratili?

Od pondělka může policie na základě osobního ohlášení ztráty nebo okradení ve spolupráci s mobilními operátory na dálku zablokovat mobilní telefon. Stačí předat policii identifikační číslo mobilního telefonu IMEI (International Mobile Equipment Identity) a doklad o vlastnictví přístroje: záruční list (s uvedeným IMEI) nebo doklad o koupi telefonu plus krabici (s uvedeným IMEI). Na pokyn policie pak příslušný mobilní operátor mobilní telefon zablokuje a znemožní tak jeho používání v jakékoliv síti. Taková je idea policie a pana ministra vnitra Langra.

Praxe bude ale taková, že stejně jako dříve většina lidí policii nenavštíví, protože jim nahlášení ztráty jejich mobil v žádném případě nevrátí. Ve skutečnosti se tedy jedná o reklamní akci pana ministra, která by mohla snad jen trochu znejistit zloděje mobilů a o pár procent tak snížit počet okradených. Policie se ale nemusí obávat nárůstu administrativy s registrací ztracených či uloupených mobilů. Vše zůstane při starém a jedinou snahou okradeného bude i nadále zablokovat u operátora SIM kartu a účet tak, aby nemohl zloděj telefonovat na jeho účet. Máte-li navíc dotovaný telefon, za který jste zaplatili symbolickou korunu, pak byste byli naprostý blázen, abyste využili nové "služby" našeho milého ministerstva vnitra a ztrávili půlden s jeho úředníky při sepisování protokolu. Krádeže mobilů skončí teprve tehdy, až bude každý telefon, iPod či jiná elektronická ptákovina fungovat jen v blízkosti osobního čipu implantovaného každému občanovi pod kůži. Dlouho to trvat nebude, to mi věřte.
4.10.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.