CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Grof validním kandidátem na prezidenta podle Havla?

Václav Havel je podle jeho slov "dost šokován", že stále není znám Klausův protikandidát: "Je to i v zájmu Václava Klause samotného, aby měl validního protikandidáta a aby to byl názorový, koncepční duel s někým a nikoliv formalita nebo improvizace v poslední vteřině, kdy se hledá kandidát téměř na inzerát," prohlásil exprezident. K jeho výroku jsem zaznamenal vtipnou reakci jednoho účastníka internetové diskuze na toto téma: "Co to je validní kandidát. By mne moc zajímalo. Znám např. spojení validní stránka HTML, ale validní kandidát na prezidenta? Není to něco jako humanitární bombardování?"

Z toho vyplývá, že Havel považuje například pana Dientsbiera za "invalidního" kandidáta. V tom se s ním naprosto shoduji. Možná by ale nejraději navrhnul někoho docela jiného sám. Madeleine Albrightová mu to opakovaně odmítla, naposledy právě včera. Stanislav GrofJe tu ale možná někdo jiný. Tradiční soukromé "rodinné" vyznamenání od manželů Havlových nazvané Cena Vize 97 převzal v pátek český rodák působící v USA, profesor Stanislav Grof, který je znám zejména tím, že spolu se svou ženou Christinou vymyslel vlastní hlavou metodu holotropního dýchání. Stanislav Grof se narodil v roce 1931 v Praze, vystudoval medicínu a soustředil se na psychiatrii. Ještě v Československu začal zkoumat vliv psychedelických drog, například LSD, na lidské vědomí a to i sám na sobě, protože se účastnil osobně ověřování působení LSD. Spoluzakládal tehdejší Výzkumný ústav psychiatrický (dnes Psychiatrické centrum). Společně s Abrahamem Maslowem a Anthony Sutichem vytvořil nový směr psychologie, který nazvali transpersonální psychologií a založil Společnost pro transpersonální psychologii. Roku 1969 přijímá vedoucí místo Marylandského střediska psychiatrického výzkumu a místo profesora psychiatrie na John Hopkins University School of Medicine. Následující roky je vedoucím oficiálního státního výzkumu psychedelických látek v USA. Když v USA zesílil tlak proti drogám a LSD bylo prohlášeno za nelegální drogu, a to i jako součásti výzkumu, vymyslel s manželkou Christinou jinou metodu, která lidem umožňuje dostat se změněného stavu vědomí: holotropní dýchání.

Cenu mu udělují manželé Havlovi, kteří nadaci Vize 97 před deseti lety založili. Cena sestává z diplomu a pamětní ozdoby v podobě berly sv. Vojtěcha. "Dostává ji člověk, který svým dílem významně rozšířil lidský obzor," říká Václav Havel. Předpokládám, že v případě Stanislava Grofa ví o čem mluví a že po vyzkoušení LSD v letech šedesátých si dodnes užívá změněného stavu vědomí, doufejme že bez užívání LSD. Některé jeho výroky by tomu napovídaly.

Stanislav Grof v jednom ze svých článků EVOLUCE PLANETÁRNÍHO VĚDOMÍ A MOŽNOSTI PŘEŽITÍ píše: "Jelikož jsem svůj hlubinný psychologický výzkum prováděl řadu let také v Praze, kde v té době vládl marxistický režim, měl jsem možnost shromáždit některé fascinující materiály týkající se psychologické dynamiky komunizmu. Tématika komunistické ideologie se u mých klientů tradičně objevovala, když zrovna zápasili s perinatálními energiemi a emocemi. Potvrzuje se, že revolucionáři čerpají svou vášeň k boji proti utlačovatelům a jejich režimům z vlastní vzpoury vůči vnitřnímu žaláři, do něhož je uvrhly perinatální vzpomínky, a naopak, že potřeba porobit si a ovládat jiné je externím projevem nutnosti překonat strach z nebezpečí podlehnutí vlastnímu nevědomí. Tudíž, smrtonosný zápas mezi utlačovatelem a revolucionářem je třeba chápat jako externalizovanou repliku situace, kterou si jedinec prožil v porodním kanálu."

A pokračuje prvními dny života každého z nás, kdy právě narozenému hrozí další nebezpečí: "Abychom se vyjádřili ještě konkrétněji, chtivost bývá interpretována jako jev, který souvisí s poruchami při kojení. Orální frustrace nebo naopak nadměrné kojení vytváří orální fixaci, proto se primitivně infantilní potřeba jíst, pojímat objekty do úst, projevuje u různých objektů a v různých situacích i v dospělosti. Moderní výzkum vědomí shledává, že tato interpretace je povrchní a nedostatečná a ve svém průběhu objevil další perinatální a transpersonální zdroje nenasytnosti a chtivosti."

Konečně nám tedy někdo vysvětlil, proč se politiky stávají lidé toužící po moci a proč jsou tak nenasytní a chtiví peněz. Nemohou za to, je to jen důsledek chybně vedených porodů a nedostatečného kojení.

V jiném článku Stanislava Grofa nazvaném Holotropní stavy, archetypální psychologie a transity v astrologii můžeme číst tato slova: "

Je ironií osudu, že po letech marného úsilí, jsem konečně objevil nástroj, jenž mi tyto predikce umožňuje, avšak, který je ještě kontroverznější než samotná psychedelika. Tím nástrojem je astrologie, obor, který jsem dokonce i po letech studia transpersonálních jevů, měl tendenci odmítat jako směšnou pseudovědu. Tento postoj k astrologii jsem zásadně změnil až v důsledku spolupráce s psychologem a filozofem Richardem Tarnasem, který je již dlouhá léta mým blízkým přítelem a spolupracovníkem."

A pokračuje: "Společně jsme řadu let zkoumali astrologické vazby na mystické zážitky, psychospirituální krize, psychotické projevy, psychedelické stavy a prožitky z holotropních dýchání. Tato práce nám odhalila, že pomocí astrologie, konkrétně studia tranzitů planet, je možné předvídat obsah a připravit načasování holotropních stavů vědomí. Naše systematické studium vzájemných vztahů mezi přírodou, obsahy holotropních stavů a tranzitů planet mě přesvědčilo, že kombinace hluboké prožitkové terapie s archetypální psychologií a astrologií tranzitů planet představuje pro psychiatrii nejslibnější strategii v příštím miléniu."

Doufejme, že bude astrologie zařazena jako plnohodnotná věda do našeho vysokoškolského vzdělávání a že se naši politikové budou při svých rozhodnutích řídit astrologickými předpověďmi vycházejícími z narození jednotlivých poslanců, senátorů a členů vlády.

Zde uvádím další prameny pro vaše soukromé studium metod pana profesora Grofa: Holos centrum, Grof Transpersonal Training, z dějin LSD, Kupkovy vize, Albert Hofmann: LSD - mé problémové dítě, O revoluci vědomí, Stanislav Grof: Holotropní vědomí (celá kniha česky ve formátu PDF), Používejte svou hlavu! Timothy Leary, MUDr. Miloš Vojtěchovský, účastník oficiálního Československého psychedelického výzkumu hovoří v Dračí studni Rádia Strahov..

Závěrem konstatuji, že pan Grof neušel ani pozornosti českých skeptiků. Cituji:

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává

Bronzový Bludný balvan 2000
MUDr. Stanislav Grof
Ocenění se uděluje za přetavení šamanských praktik hyperventilace do tak zvaného holotropního dýchání, skrze něž lze způsobit v mozku chemickou bouři a navodit tak přiotrávenému mimořádné pocity a zážitky.

Psychiatr Stanislav Grof se narodil 1931 v Praze, od roku 1967 žije v USA. Se změněnými stavy vědomí nejdříve experimentoval s pomocí LSD. Poté, co byla zjištěna riskantnost této drogy a experimenty byly zakázány, dr. Grof rozvinul techniku hyperventilace. Teoreticky by měla být levná, protože vzduch je zadarmo, to se ale vůbec nedá říci o "kurzech", které tento guru nabízí svým žákům. Ti se mohou naštěstí zahojit na dýchačích, kteří mohou nadužívat vzduch jen pod vedením těchto zasvěcenců, poté co zaplatí tučný honorář . Dr. Grof je také spoluzakladatel kočkopsa - discipliny "transpersonální psychologie", která se snaží sjednotit vědu a spiritualitu.

MUDr. Grof blábolivým výpovědím přiotrávených hyperventilantů přiznává status skutečnosti, odvodil z nich dokonce představu kosmického Absolutního Vědomí. Lidské vědomí podle Grofa se může změnou Ph krve odpoutat od těla a transportovat do některého z minulých životů, či do doby porodu. Je škoda, že tyto svědecké výpovědi dosud neobjevili jako další zdroj poznání historici.
(Více čtěte zde).

Popřejme tedy novému nositeli rodinné Ceny Vize 97 Stanislavu Grofovi, ať si udrží ve zbytku života zdravý rozum a nezařadí se mezi pacienty psychiatrických léčeben. A doufejme, že se nestane příští rok ani nikdy jindy českým prezidentem, jak by si možná přál pan Havel s chotí. Mimochodem, nevíte, kde se dá sehnat kapka LSD? Připadá mi poněkud blbé psát o něčem, co jsem nezkusil. Investigativní novinařina si žádá oběti.
8.10.2007 09:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.