CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Těšíte se do domova důchodců?

Nejspíše na to ještě nemáte věk, ale jednou to přijde. Stanete se přítěží vaší rodiny a ta vás tam bez velké diskuze šoupne razdva, zejména když budete zcela bez finančních prostředků. V každém případě byste měli vědět, co by vás v takovém případě čekalo a možná vás to přinutí si začít odkládat nějaké ty peníze na zlé časy. Domácí ošetřovatelka je bez diskuze lepší varianta, než naše domovy důchodců. Ochránce veřejných práv zvaný ombudsman se nedávno vypravil, či spíše jeho pracovníci se vypravili předem neohlášeni zjistit, jaké životní podmínky panují v zařízeních sociálních služeb pro seniory, jak se dnes domovům důchodců vznešeně říká. Výsledky tohoto průzkumu jsou dost tristní. Výsledná zpráva z návštěvy 27 zařízení je rozsáhlá a tak jen lehce odcituji některé odstavce:

Ochránce se například setkal s několika případy nesprávného použití tlumivých léků jako formu omezení pohybu. Nepřípustná je praxe, kdy takové léky podává personál zařízení na základě vlastního uvážení s tím, že lékař dopředu paušálně medikament osobě naordinoval „pro případ neklidu“. V každé takové situace je nutný souhlas lékaře a pokud se lékař nedostaví (což je jeho volba a jeho odpovědnost) a udělí souhlas např. telefonicky, mělo by být zařízení schopno to prokázat. Je také třeba připomenout, že tlumivé léky je možno použít až jako krajní prostředek poté, kdy selhaly jiné nástroje (slovní zklidnění situace, rozptýlení, aktivní naslouchání apod.).

Veřejný ochránce práv také naprosto odmítá praxi zaznamenanou ve dvou zařízeních, kde byli dementní klienti zamykáni ve svých pokojích, v některých případech i celodenně. Zamykání v pokojích nemůže ospravedlnit ani dobrozdání lékaře, kterým jedno zařízení argumentovalo.

V některých zařízeních byli zmatení dementní klienti soustředěni do jedné části budovy, odkud nebylo možné se dostat. Ochránce se setkal s použitím dveří na číselný kód, dveří otvíraných dálkově personálem nebo prostě s uzamčenými dveřmi. Některá zařízení však vyšla správným směrem a na těchto uzavřených odděleních posílila personál a rozsah poskytované péče byl nadstandardní oproti zbytku zařízení.

Většina navštívených zařízení nepovažuje za omezující prostředek postranice, přestože mají potenciál omezit volnost pohybu. Jejich užití není plošně vyloučeno, ovšem pro jejich oprávněnost musí být splněny všechny obecné podmínky. Ochránce například naprosto nesouhlasí s použitím postranic přes den z důvodu neklidu pohyblivého pacienta nebo tam, kde sice klient s postranicemi souhlasí (jako prevenci pádu), ale nemůže si je sám spustit.

Postranicemi se myslí lehčí varianta známých klecových lůžek. Pro mnohé pacienty se tak stává z jejich lůžka vězení. Řada "domovů" pro seniory se spíše podobá blázinci. Duševní choroby sice nejsou podle odborníků nakažlivé, ale duševně zdravý člověk může v takovém "domově" snadno přijít o rozum. Čtení zkrácené zprávy i text úplné zprávy vás doufám o rozum nepřipraví. Přesto je to čtení přinejmenším deprimující. Výsledky průzkumu nastavují zrcadlo naší společnosti, která se stále více a více rozděluje na ty, kteří si naplno užívají života, a na ty, kteří jsou jako nepotřební odkládáni někam na okraj. Svědčí to především o devastaci sociálního chování značné části rodin, které byly v dřívějších časech, tedy někdy v první polovině minulého století, zárukou péče o své zestárlé a samostatného života neschopné členy. Žádný návrat tímto směrem se ale nechystá. Nezbývá, než se snažit těm "odsunutým" život v sociálních zařízeních pro seniory ulehčit a dbát na to, aby se nestaly tyto "domovy" jen odpadkovým košem společnosti. Úřad veřejného ochránce práv občanů patří mezi ty, kteří se o to snaží.
9.10.2007 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.