CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Boj o lepší životní prostředí je bojem za mír.

Udělení Nobelovy ceny míru oznámil Nobelův výbor. Letošní cenu si rozdělí bývalý americký viceprezident Albert Arnold (Al) Gore Jr. a Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC, vědecký orgán Organizace spojených národů).

Velkou radost z udělené ceny měl například náš milý ministr životního prostředí Martin Bursík: "Al Gore použil svoji politickou autoritu viceprezidenta USA zcela ve prospěch propagace tématu klimatických změn. Věnoval společenskému a politickému prosazení politiky na ochranu klimatu významnou část života a udělal ohromnou práci."
Slova našeho slovutného ministra ŽP si dovoluji parafrázovat: "Al Gore použil téma klimatických změn zcela ve prospěch zvýšení pravděpodobnosti svého zvolení za amerického prezidenta. Věnoval společenskému a politickému prosazení politiky na ochranu klimatu významnou část života a pro své zvolení do čela USA udělal ohromnou práci."

Poté, co v roce 2000 jen o chloupek prohrál v prezidentských volbách s Georgem Bushem, přednáší po světě o problematice globálního oteplování, které označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí". Podle zástupců nadace vynálezce a velkovýrobce dynamitu a jiných trhavin, dnes již zvěčnělého pana Nobela, bojem proti této krizi bojuje za světový mír. Nejspíše se chystá po svém zvolení za prezidenta vyvést americké vojáky z Afgánistánu a Iráku a bojovat s nimi po celém světě proti těm, kteří ničí životní prostředí. Pochopitelně beze zbraní, bez uranových projektilů a raket, bez přírodu ničící těžké vojenské techniky a bez dynamitu. Těžko říci, k čemu se vlastně chystá. Možná, že podepíše za USA i kjótský protokol nebo nějaký jiný, lepší, který má již jistě připravený. Určitě má už také připraven seznam států nové osy zla, tedy těch, které nejvíce ničí světovou přírodu a životní prostředí. Má jen jeden problém: na prvním místě tohoto seznamu zatím figurují Spojené státy.
Další prameny: Wikipedia: Al Gore, The Gore Factor.
15.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.