CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Pane Bém: nechte vyrobit Kaplického blob nafukovací!

Nemám v úmyslu se do té bláznivé debaty kolem blobu či chobotnice nebo slizu zapojit a vyslovit jako jiní "znalci" svůj názor pro nebo proti. Když jsem včera jel tramvají číslo 25 kolem pražské letenské pláně, poněkud mě ohromila obrovská hromada hlíny a kamení, kterou zde navršila známá pražská zlatokopecká firma METROSTAV snad dokonce v místě, kde by nová Národní knihovna měla stát. Jistě, žádné skutečné zlato v pražském podzemí tento z dob komunizmu přeživší podnik netěží. Chci tím označením jen naznačit, že podzemní práce v Praze přinášejí zlaté zisky této firmě a zdá se, že se Metrostav nemusí obávat budoucnosti. Čekají jej bohatá léta při kopání dalších kilometrů tunelů prodlužováním trasy A do Ruzyně a stavba další trasy D přes Nové dvory do Písnice. Zvláštní je, že nikomu ta děsivá hromada bránící pohledu na Svatovítský chrám nevadí.

Ale zpátky k té nešťastné knihovně, kterou navrhnul pan Kaplický ve svém londýnském studiu Future Systems. Kdo se trochu zajímá o jeho tvorbu, dobře ví, že jeho chobotnice či blob není nic spadlého z nebe. Všechny jeho projekty ať už realizované nebo nerealizované jsou vždy inspirovány živou přírodou: živočišnými nebo rostlinými tvary. Nevím, jak by zuřil pan prezident Klaus nebo jeho věrný zbrojnoš Bém, kdyby byl Kaplický navrhnul na Letenskou pláň něco v duchu svého projektu z roku 1990 nazvaného Zelený pták (Green bird). Škoda, že to nemohl udělat, protože to není koncepce právě vhodná pro provoz knihovny. Něco tak falického by mohlo dostat název Topolánkův penis (v té slušnější verzi) a docela krásně by si to konkurovalo z nedalekými věžemi Svatovítské katedrály. Asi by ale protestoval a řetězy by se chtěl poutat i arcibiskup Vlk.

Ale vážně. Mám pro vyřešení současné zmatené a patové situace nanejvýš konstruktivní návrh: v rámci vynakládání peněz na soutěže a přípravné práce navrhuji objednat u nějaké renomované firmy vyrábějící vzduchoplavecké balony ve skutečné velikosti nafukovací model oné tolik diskutované chobotnice a umístit jej na projektovaném místě. Teprve tak by mohli všichni ti chytráci a takyodborníci posoudit všechny ty "dopady" a "pády" takového projektu na panoráma Prahy ze všech možných i nemožných stran. Kdyby se pak snad primátor a spol báli rozhodnout, mohli by vyhlásit referendum, nejlépe celostátní. V takovém případě by ale bylo záhodno uvažovat o tom, na co vlastně takové nekompetentní zastupitele potřebujeme. Výrobu nafukovací knihovny doporučuji objednat u firmy Balóny Kubíček. Pokud se tento můj projekt zrealizuje, doufám, že na mě bude pan Kubíček pamatovat nějakou zvláštní odměnou. A pan Kaplický v případě, že můj nápad pomůže realizaci, si na mě doufám také vzpomene. To víte, zadarmo ani kuře nehrabe. A nápad nafukovací Národní knihovny si tímto uveřejněním na internetu patentuji jako duševní vlastnictví. Tak ne aby se někdo pokoušel tvrdit, že to napadlo právě jeho. Přeji krásný den a co nejméně deště. V noci ať ale leje jako z konve, vody není nikdy dost. Jen pomyslete, jaké má patálie s požáry kalifornský guvernér Schwarzenegger právě díky suchu.
23.10.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.