CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Zpomaluje Skype váš počítač?

Používáte také pro telefonování nebo dokonce videotelefonování po internetu Skype? Pak se vám může stát, že se váš počítač začně zdánlivě bezdůvodně zpomalovat a pokud jste schopni sledovat průběžně komunikaci vašeho počítače s internetem (triviálně například poblikávání ikony firewallu ZoneAlarm), můžete zaznamenat, že ačkoliv právě nepoužíváte žádný program, který by komunikoval s internetem, přesto se přes váš počítač hrnou tryskem data. Je-li právě aktivní například váš klient Skype, pak je nanejvýš pravděpodobné, že je to právě jeho zásluhou. Přes váš počítač totiž jdou nejen vaše hovory, ale i hovory jiných uživatelů Skype, fungujete jako retranslační stanice. Cituji z článku "Skype alternativně (prolomen)" pana Bednáře:
"Node vs. Supernode. Obě slova v nadpisu tohoto odstavce vyjadřují dva možné stavy klienta v síti Skype. Jakmile se váš program připojí, stane se Nodem. To znamená, že z něj můžete volat, že se na něj dovoláte. Pokud váš počítač a připojení k internetu splňuje určité podmínky a je toho potřeba, může být klient povýšen na Supernod (každý program umí pracovat v obou těchto režimech). Supernod zprostředkovává komunikaci ostatním klientům. To značí, že přes něj "jdou" hovory cizích účastníků včetně placených. Ano, přes váš počítač. Zda jste, nebo nejste supernodem vám Skype neřekne, protože není v zájmu provozovatele, aby to uživatel věděl." Celý článek najdete zde.

Zajímavá je poznámka pana Tučka z diskuze k tomuto článku: "Myslim, ze je potreba brat vec tak, ze supernode je daň za telefonovani zdarma. Pokud se nejaka firma rozhodne, ze bude pouzivat Skype aby usetrila na telefonech mezi pobockami atd, nemel by se v tom admin moc hrabat a zneprijemnovat lidem praci. Na druhou stranu by Skype klidne mohlo nabizet za penize "no supernode mode". Uprimne receno me osobne na tom vadi akorat to, ze skoro vsechna sirokopasmova pripojeni u nas obsahuji FPU a diky tomu je clovek nucen si hlidat prenesena data. Ja osobne pouzivam DU Meter na sledovani trafficu. No a kdyz se stane ze skype zacne supernodovat a me to bude vadit, staci ho jen vypnout a zapnout a on da pokoj. Ve vetsich sitich staci nasadit NetLimiter a nastavit omezeni pro Skype. On mozna zasupernoduje, ale kdyz zjisti, ze tam toho moc netece, tak toho necha... Proste cest je vic. U tech cinskych supernode bych mel predevsim strach z odposlechu a cteni zprav, ci z nejakych programu umoznujicich "Directmarketing over Skype". :("

Asi se už nedivíte, že v řadě firem či institucí ti poučenější a opatrnější správci sítě komunikaci přes Skype blokují, i když by telefonování zdarma mohlo přinést docela viditelné finanční úspory. Faktem je, že internet nebyl původně vymyšlen a vytvořen jako prostředek pro náhradu klasického telefonování. Přesto se technologie VOIP(Voice over IP) v minulém roce podle některých autorů podílela na celkovém provozu internetu až 22 procenty. A netelefonuje se jen uvnitř sítě, ale i ven, na běžná telefonní čísla doma i v zahraničí.

Pro badatele nad výhodností a bezpečností VOIP telefonování zde uvádím ještě další prameny ke studiu.
Skype – bezpečnost a soukromí (1.), Skype – bezpečnost a soukromí (2.), Ne každé P2P spojení je stejné., Cenové srovnání VoIP, Skype otevře pobočku v Praze, 10 důvodů proč nepoužívat Skype.
Zda se rozhodnete dál používat VOIP nebo na něj teprve přejdete, záleží jen na vás. Máte-li superrychlý počítač s velkou pamětí RAM a připojení k internetu bez FUP (omezení množství přenášených dat) a nevedete tajné obchodní či jiné hovory, nic vám nebrání použít pro telefonování přes internet Skype nebo jinou podobnou službu. Máte-li pevnou IP adresu a váš počítač běží celé dlouhé hodiny, je docela možné, že se stane supernodem komunity Skype. Pak možná dojdete k závěru, že používat VOIP telefonování není to pravé ořechové.
24.10.2007 9:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


 

 


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.