CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Sezóna vykrádačů chat začala.

Rekreační a zahrádkářská sezóna skončila a začíná období vykrádání opuštěných chat, chalup a letních rezidencí. Nezvané návštěvníky můžeme rozdělit do několika kategorií:

1. Neškodní návštěvníci: většinou bezdomovci, kteří hledají jen místo pro přespání, konzumují nalezené potraviny a hlavně alkohol. Většinou nic nekradou, nejsou to profesionálové, navštěvují spíše zastrčená opuštěná místa. Nadělají škodu jen na oknech nebo dveřích, nenosí si žádné nářadí, používají kameny na okna a nářadí nalezené na zahradě nebo v kůlně. Málokdy se pokoušejí dostat do objektu, který je vybaven nějakým technickým zabezpečením. V objektu často zůstávají i několik dní, případně se po nějaké době vracejí. Odradí je třeba jen nálepka označující, že je objekt chráněn elektronickým zabezpečením.

2. Zlí návštěvníci: patří do stejné kategorie jako první skupina, ale jsou agresivnější, zejména v opilosti. Zůstává po nich spoušť, rozbíjejí zařízení a vybavení. Může hrozit, že objekt i zapálí. Kradou náhodně jen opravdu cenné a snadno přenosné věci.

3. Místní lupiči: patří do zvláštní kategorie místního póvlu. Bydlí v nedaleké vesnici a vypravují se do předem vytipovaných objektů. S majiteli se často znají a dokonce se od nich nechávají najímat na různé práce. Tehdy si vytipují ty objekty, kde je uloženo různé elektrické nářadí, nové vybavení jako boilery, umyvadla, kotle ústředního topení. Lup prodávají buď v místní hospodě sousedům nebo zahraničním dělníkům, často kradou i na objednávku. Odradí je jen opravdu fungující elektronické zabezpečení nebo pes v sousední zahradě.

4. Profesionálové: zaměřují se na luxusněji vyhlížející objekty nebo na chalupy zaplněné různými sbírkami lidového umění, porcelánu či obrazů. Předem si objekt vytipují nebo tip koupí od tipaře. Nezastaví je žádné bezpečnostní vybavení ani napojení na pult centrální ochrany. Berou vše a často vyklidí v krátké době celý objekt. Jsou napojeni na antikváře a bazary, kde se "zboží" rychle zbavují. Jsou schopni se do objektu dostat třeba i motorovou pilou. Přes dřevěnou stěnu je cesta snadnější než přes masivní bezpečnostní dveře a zámky.

Někteří majitelé chat se brání před zloději tím, že například nechávají u dveří láhev kořalky a stokorunu s dopisem, že chata je prázdná a majitel chuďas. Často to i zabere. Znám jednoho chataře, který byl vykraden sedmkrát a nakonec chatu vůbec nezamykal, aby ušetřil za nové dveře, které mu vždy vypáčili nebo rozštípali krumpáčem nalezeným za plotem u sousedů. Protože lupiči většinou přicházejí v noci, může je odradit automatické osvětlení okolí objektu reagující na pohyb osob.
V každém případě je dobré mít objekt i s vybavením pojištěný. Pokud v něm necháváte přes zimu různé nářadí, televizi atp., vše si vyfotografujte včetně nálepek s výrobním číslem. Bude se vám to hodit pro pojišťovnu. Objekt navštěvujte pravidelně i v zimě, zanechávejte přede dveřmi boty, montérky na háčku, kbelík se dřevem. Někteří kutilové zapojí světlo nebo i rádio na automatický spínač, který je nastaven na nepravidelné intervaly. Když už vás vykradou, neuklízejte ale zavolejte nejdříve policii. Pro pojišťovnu budete potřebovat protokol. Nepočítejte ale s tím, že by policie něco vyšetřila nebo dokonce někoho zatkla. Na takové směšné zločiny nemá policie čas. Nenaléhejte, aby policisté sejmuli nějaké otisky prstů, vypadali byste jako pitomci. Modlete se, třeba vás lupiči v nastávající zimě minou.
25.10.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.