CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Konec kaprů na českém vánočním stole?

Pomalu ale jistě se blíží Vánoce, ke kterým patří údajně tradiční pojídání kaprů. Je to ovšem tradice velice mladá, zavedla se až počátkem minulého století. Sice ne v každé domácnosti, ale značná část rodin (asi 80%) si štědrovečerní stůl přesto bez kapra nedovede představit. Je to spíše součást jakýchsi domácích obřadů, než gurmánské orgie. V poslední době se každý rok znovu omílá otázka zabíjení kaprů na ulici nebo doma a jisté spolky dokonce bojují proti zabíjení kaprů pod praporem ochrany práv zvířat na život. Je to vyvolané logicky faktem, že zatímco zabíjení skotu, ovcí, vepřů a drůbeže probíhá utajeně na jatkách, vraždění kaprů se děje ponejvíce na veřejnosti často za zvědavé účasti přihlížejících dětí. Zabíjet ryby je třeba tak, aby co nejméně trpěly a tak podle vyhlášky ministerstva zemědělství na ochranu hospodářských zvířat smí kapry zabíjet jen ten, kdo na to má odborné vzdělání – výuční list řezníka nebo maturitu v oboru. Důvodem podle ministerských úředníků je fakt, že ryba je "hospodářské zvíře" a tak pro její zabíjení platí stejná pravidla jako pro porážku zvířat na jatkách. Protože kapry prodávají na ulicích často brigádníci jen nepatrně zaškolení, znamenalo by to, že by vlastně měli prodávat jen kapry živé. To se zase nelíbí ochráncům zvířat. "Pokud se budou prodávat kapři živí jen proto, že není na stáncích dostatek školených odborníků, je to pro ryby větší utrpení, než kdyby je zabíjel člověk bez patřičného vzdělání," říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců zvířat. Ochránci zvířat jsou také proti tomu, aby kapr ve vaně sloužil jako hračka pro obveselení dětí. V dětech tak lze prý snadno vytvořit pocit, že zvíře je věc, kterou je možné si koupit, vlastnit a libovolně s ní zacházet.

Ovšem podle našich zákonů je skutečně kapr stejně jako pes nebo kočka "věc". A zabíjením kaprů doma můžete malé děti snadno poučit o tom, že veškeré maso, které dostanou od maminky, pochází z živých zvířat, která byl vykrmena a posléze zabita. Inu, možná to vaše děti přiměje k odmítání konzumace masa, v horším případě se budou pokoušet v rámci dětských her zabít sousedovu kočku poté, co prohlásíte, že řve po nocích jak šílená a že jí snad půjdete zabít. Koneckonců jsou televizní obrazovky plné stříkající lidské krve a dětem jaksi nepřijde divné nějaké to vraždění vyzkoušet s kočkou. Rozdíl mezi dráždivou děsivou pohádkou pro dospělé a realitou, ve které platí jiné zákony příliš nechápou a tak jsme zděšeni, když se dopustí nějaké krutosti na zvířeti.

Možná by se konečně měli vědci rozhoupat a vymyslet pěstování vepřového v továrně v nějakém klonovacím autoklávu bez nutnosti chovat a zabíjet ty roztomilé čuníky. Umělou kůži už dokonce pěstovat umíme a dokonce i kuřecí maso. I když takové umělé pěstování "kuřecího" někde v průmyslové bionádrži by zabránilo chovatelům kuřat pouštět nahrávky z Wágnerovým dílem. Proč to dělají? Inu, zjistili, že kuřata při této hudbě propadají mírné panice a pobíhají celé dny po výkrmně mávajíce křídly. Tím se jim více vyvinou prsní svaly a dají se lépe prodat. A pak že Wágnerova hudba nemůže dnešní době nic říct.

A co s tím kaprem? Když vám jej nebudou chtít u stánku zabít pro nedostatek kvalifikace, tak musíte zachovat přísná bezpečnostní opatření: tajně kapra dostat do bytu a tam jej nejlépe beze svědků zabít. Jinak by vás mohla třeba sousedka udat a poštvat na vás veterinární kontrolu či ochránce zvířat. Hlavně nekupujte živého kapra a nevypouštějte jej se svými dětmi do řeky či rybníka. Kapr to nepřežije, takže je to jasná vražda. Máte i jinou možnost: nechat plavat vánoční tradici a dát si raději řízek, který můžete bez rizika koupit krásně a úhledně uříznutý z mrtvého těla na jatkách zavražděného miloučkého pašíka. Nebo se vraťte ke starým tradičním vánočním jídlům našich předků: domácí chléb, houbová, hrachová či česneková polévka, dále pak kuba, hubník a jako pamlsek sušené ovoce a medovník.
29.10.2007 9:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.