CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Vládnou nám politické strany nebo jen politické mafie?

Máte představu, jak velké jsou vlastně politické strany v Česku? Podle zprávy předložené zatím poslednímu, šestému sjezdu KSČM, který se konal v květnu 2004 v Českých Budějovicích, měla v roce 2003 tato strana stále přes 100 000 členů, konkrétně 100 781. Tím zdaleka převyšuje všechny ostatní české politické strany a KSČM lze označit za jedinou ještě opravdu masovou politickou stranu v České republice. Navíc základní organizace strany jsou rozprostřeny po celém území ČR a tvoří hustou a potenciálně akceschopnou organizační síť. Podle stranické statistiky nicméně bylo v roce 2003 celých 50 procent členů ve věku nad 70 let a počet členů i základních organizací soustavně klesá. Skoro jediné, co roste, je průměrný věk: z hodnoty 64,1 roku v roce 1999 vzrostl na 68,1 v roce 2003. V témže roce měla strana jen 8,7 % členů do padesáti let, členů do šedesáti let pak 28,5 %. Nové členy KSČM skoro vůbec nenabírá, neboť pouze 3,3 % členů vstoupilo do strany v období 1990-1999, po roce 2000 pak 2,4 %. Pouze 5,7 % současných členů KSČM do ní vstoupilo po listopadu 1989. Na serveru www.kscm.cz se počet členů nedozvíte. Pár tisíc "činorodých" členů, navíc mistrně ovládajících všemožné partajní taktiky a strategie, může po případném vstupu KSČM do vlády (či v případě jiné participace strany na vládnutí) opanovat řadu významných orgánů a výrazně ovlivňovat jejich chod. Komunistická převaha nad tradičně trochu "línými" či "ležérnějšími" demokraty může proto být mnohem větší, než by se mohlo zdát pouze na základě prostých počtů.

KDU-ČSL má asi 46 tisíc členů, ODS pod třicet tisíc (2005) a ČSSD necelých 16 tisíc členů. Zelení mají podle nedůvěryhodného pramene jen kolem 2000 členů. Politické strany se na svých webových stránkách s počty členů zásadně nechlubí. Jen na ODS.cz lze po jistém úsilí nalézt údaj z roku 2005. "ODS měla k 31. říjnu 2005 26 155 členů, kteří jsou evidováni v 1 331 místních, 92 oblastních a 14 regionálních sdruženích. Během uplynulého roku se počet členů zvýšil o 3 017 členů, do ODS vstoupilo 4 333 členů a 1 653 členů vystoupilo."(pramen) Všechny sledované politické strany vyžadují ve stanovách pravidelné placení členských příspěvků, který kromě KSČM má charakter jednorázového poplatku ročně. Členové KSČM platí podle stanov 0,5 % z čistého příjmu, nejméně však 15 Kč měsíčně.

Z tohoto přehledu je zřejmé, že kromě komunistů se strany spoléhají spíše na sympatizující voliče, než na členy vlastní strany. Zejména ODS a ČSSD nabírají přednostně do strany jen takové, kteří jsou použitelní pro obsazení klíčových funkcí ve státním aparátu po převzetí moci. Řadoví členové mají minimální možnost ovlivňovat vytváření vlád, program strany, volební program či dílčí politické otázky. To vše je v rukou nejvyššího vedení stran. Voliči jsou na tom ještě hůře: mohou jen ovlivnit, která skupina profesionálních politiků bude následující čtyři roky tento stát řídit a určovat, jaké zákony budou platit. Tvrdit proto o našem politickém systému, že je demokratický, je holý nesmysl. Podobá se to spíše systému, který používají zločinecké mafie včetně rozdělení si územního vlivu a "obchodu". Nepřipomíná vám sponzorování politických stran či různých občanských sdružení placení výpalného?
2.11.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.