CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Bude Švejnar kandidátem komunistů, ČSSD, zelených a lidovců?

Bursík v sobotu halasně zveřejnil na ČT24 podporu Zelených Janu Švejnarovi jako kandidátovi na prezidenta České republiky. Ve svém vystoupení se také zmínil, že Švejnara bude podporovat i ČSSD, dále senátoři z Klubu otevřené demokracie a SNK. Podle Paroubka je potřeba každý hlas a musí se proto jednat i s KSČM, což chce sociální demokracii navrhnout. "Profesor Švejnar (...) varuje před některými nelogičnostmi tzv. vládní reformy Mirka Topolánka, kdy se v argumentech možná v 80 procentech shoduje s ekonomickými experty ČSSD. (...) Na rozdíl od Václava Klause také nepopírá fakt, že člověk přispívá velkým dílem k trendu globálního oteplování, a patří do skupiny moderních liberálů, kteří si uvědomují, že svoboda člověka není bez odpovědnosti," napsal Paroubek ve svém článku "Může profesor Švejnar porazit profesora Klause?" na blog.aktualne.cz.

V roce 1991 založil Švejnar se Zieleniecem ekonomický institut CERGE-EI (Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium) Univerzity Karlovy. Mezi sponzory institutu je Česká spořitelna, a.s., CK Patriot Travel, Philip Morris ČR (!) a The World Bank (Světová banka!). Švejnar pracoval pro někdejšího ministra hospodářství Karla Dybu (!). Roku 1994 se stal ekonomickým poradcem prezidenta Havla a pracoval pro něj až do jeho odchodu z Hradu. V USA žije, bádá, přednáší a řídí William Davidson Institute na Michiganské univerzitě, v Česku se zase vrací do ekonomického institutu CERGE-EI, který před 12 lety založil. Je předsedou dozorčí rady ČSOB. Podle některých politiků se jedná o klasický střet zájmů a to i v případě, že by se předsednictví dozorčí rady v ČSOB vzdal. Ministerstvo financí ČSOB letos u pařížského arbitrážního soudu zažalovalo o 26,7 miliard korun. Peníze žádá jako kompenzaci v souvislosti s očištěním Investiční a Poštovní banky (IPB), kterou ČSOB převzala v červnu 2000 za symbolickou korunu. Stát chce dokázat, že převzetí se uskutečnilo nekalým způsobem. ČSOB údajně ovlivňovala politiky, aby jednali v její prospěch. O Švejnarových ekonomických názorech a postojích píše Václav Klaus ve svém článku Mylné koncepce Jana Švejnara (spor o transformaci nebo o komunismus?)

Zajímavé bude sledovat kličkovanou lidovců. Jejich hlavní problém jako vždy je to, na kterou stranu se přiklonit, tedy na kterou vítěznou stranu. A nemůžeme podcenit zákulisní dohody, které pro podporu svého přítele Švejnara udělá s komunisty Václav Havel. Bylo by to pro něj velké osobní vítězství a pomsta na nenáviděném Klausovi. Havlova pravda a láska ke komunistům zvítězí nad lží a nenávistí, kterou o něm šíří Klaus. Je jasné že komunisté budou jako vždy rozhodovat. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se nechal slyšet, že o jménu profesora Švejnara se dá diskutovat. Upozornil na fakt, že některým komunistům může vadit, že Švejnar žil dlouho v zahraničí. K tomu je třeba dodat, že "také V. I. Lenin žil dlouhou dobu v zahraničí, nota bene v zahraničí buržoazně kapitalistickém, a to nemluvě už o trvale tam kdysi žijících Englsovi a Marxovi" (názor Pavla France z Českých Budějovic v jedné internetové diskuzi :). Komunisté se nepochybně rozhodnou podle toho, co jim Švejnar slíbí. Bude-li dostatečně vstřícný, můžeme očekávat, že po příštích volbách (a možná už po mimořádných) budeme mít opět vládu socanů a komunistů se zelenými a lidoveckými poskoky a "americkým" prezidentem, který před komunisty utekl do USA. Máme se na co těšit.
6.11.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.