CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Proč si nevybudovat anarchistickou společnost?

Obecné představy o skupině našich milých spoluobčanů, kteří si říkají anarchisté, jsou velmi povrchní, povětšinou zcela mylné. Proto si dovolím na tomto místě uvést opravdu jen stručně některé citace z anarchistických názorů a cílů. Základním literárním a filozofickým dílem anarchismu je Anarchistický manifest. Mimo jiné se v něm dočteme co by nás čekalo, kdybychom se rozhodli jít touto cestou:

"Komunistická anarchie přemění každou zemi, ve které by byla uskutečněna, v kvetoucí zahradu. Hromada domů, smetiště moderní civilizace, zvané město, se rozpadne a bude rozmeteno. Místo něho budou všude ona malá ohniska venkovského a industriálního života, jaká již dnes počínají v zahradních městech a kolonistických společnostech. Příroda po sociální revoluci je bohatá na cenné, geniální výkony národa, když zbaviv se svých pout, osvobodil génia své iniciativy. Odborové organizace dělnické smazaly všude ráz svého boje a staly se bratrstvy. Žádná skupina nemá právo uzavírat se před druhou. Ne psané právo chrání jí tento projev moci, nýbrž prostě vzájemný společenský poměr přátelské potřeby. Tím je výstup z jedné skupiny, vstup do druhé nebo připojení se k vícero skupinám úplně svobodný. A co různé organizace držíce ve společném majetku všechny výrobní prostředky - půdu jakož i tovary - podílí se všude na svobodné výrobě jakož i konzumaci, vzniká na základě komunismu velkolepý počet kulturních metod výroby, výměny i odbytu, kteréž experimentem zkušenosti přivede konečně lidstvo na dráhu netřídního vývoje." (Ramus, Pierre, *1515 - +1572 fr.humanista,filosof: Anarchistický manifest)

Existují i poněkud "měkčí" názory na to, jak by mohl existovat anarchista i uvnitř naší prohnilé kapitalistické společnosti:

"Prestanme už konecne premýšlet o anarchismu jen jako o „usporádání spolecnosti“, jako o spolecenském systému. Z naší pozice v tomto tak ovládaném a kontrolovaném svete, je nemožné si predstavit život bez autorit, bez zákonu a vlád. Není divu, že anarchismus není vetšinou brán vážne jako rozsáhlejší politický nebo sociální program: nikdo si neumí predstavit, jaké by to doopravdy bylo, kdyby fungovala spolecnost založená na anarchistických principech. A ani si neumíme predstavit jak toho vlastne dosáhnout – a neumí to casto ani sami anarchisté.
...Nechceš být vydán/a na milost vláde, úredníkum, policii nebo jiným vnejším silám, nebo snad ano? Chceš aby ti autority diktovaly jak žít tvuj život? Nechceš spíš žít podle sebe, verit cemu chceš, nebo si alespon udelat volno, kdykoliv chceš? V našich každodenních životech jsme všichni anarchisté. Kdykoliv se rozhodneme sami za sebe, kdykoliv prebíráme odpovednost za své ciny, uvádíme anarchismus do praxe. Takže jestli jsme všichni od prírody anarchisté, proc vždycky skoncíme prijmutím nadvlády jiných, nebo dokonce vytvorením moci, jenž by nám vládla? Nechceme radeji konecne prijít na zpusob, jak žít spolu s ostatními a dohodnout se prímo mezi sebou, a ne být porád jen závislí na nejakých vnejších pravidlech? Systém, který ONI prijímají je ten, ve kterém TY musíš žít…
" (z knihy Days of war, Nights of love publikovaný v chatu na www.anarchismus.kvalitne.cz

Jak vidí naše ministerstvo vnitra anarchisty a neonacisty, které dává do jednoho pytle nazvaného extrémistické organizace?

"Skupiny levicových radikálů na anarchoautonomní scéně zastřešuje Československá anarchistická federace (ČSAF), Federace sociálních anarchistů (FSA) a Antifašistická akce (AFA). Žádná z těchto organizací není registrována jako občanské nebo politické sdružení.ČSAF je federací autonomních a různě zaměřených anarchistických frakcí, jejímž stabilním programem je sociální anarchismus. Intenzivní kontakty udržuje s partnery v Německu, Polsku ale i v Ruské federaci, v roce 1999 patřila k hlavním organizátorům všech “street party”. Federace sociálních anarchistů se většiny akcí pořádaných ČSAF zúčastňovala a podle hodnotící zprávy vystupovala radikálně při všech veřejných akcích. Proklamovaným cílem této skupiny je založit samostatné anarchistické dělnické odbory a proto se snaží působí v prostředí mezi nezaměstnanými a dělníky. Spolupracuje s Antifašistickou akcí, odmítá naopak spolupráci s trockisty a marxisty (podle jednoho z četných názorových anarchistických proudů “ukradli” marxisté anarchistům “říjnovou revoluci”, kterou původně připravovali). Antifašistická akce (AFA) se na anarchoautonomní scéně zařadila v roce 1999 mezi nejviditelnější subjekty."(Týdeník vlády ČR).

Cíle směřující ke svržení nenáviděného kapitalistického státu sledují ale také celosvětově organizované skupiny vyznávající Manifest WORLD REVOLUTION:

...chceme globální federaci socialistických republik založených na dělnické demokracii. To znamená vládu rad pracujících a sebeobranných organizací pracujících. Ty budou sestávat z bezprostředně volených delegátů podniků a obytných čtvrtí, i se začleněním nezaměstnaných, drobných rolníků, městské chudiny, žen a mládeže. Všichni delegáti mohou být kdykoli odvoláni lidmi, kteří je zvolili, aby skutečně zastávali zájmy a vůli lidu. K zamezení kariérismu a honu za posty budou všichni delegáti dostávat takový plat, jaký odpovídá průměrnému platu lidí, které zastupují. Aby se předešlo korupci a byrokracii musejí být všechna úřední místa podřízená pravidelné výměně úředníků.(CESTA K REVOLUCI, Manifest WORLD REVOLUTION, schválený na Mezinárodním Revokempu 2003).

Doufám, že jsem vás dnešní exkurzí do světa anarchie a celosvětové socialistické revoluce příliš neotrávil. Ono není od věci vědět o podobných aktivitách našich milých spoluobčanů trochu více, než nám hlásá televizní hlásná trouba. Držte mi palce, zítra nebudu bojovat s extrémisty, ale s nesjízdností našich silnic. Musím dojet ve zdraví pro nějaké zboží do Nučic u Prahy, zimní pneumatiky mám.
15.11.2007 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.