CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

ČEZ se stará o českou energetiku i když spíme.

Tisková zpráva:ČEZ se bude podílet na dostavbě jaderné elektrárny v Rumunsku. Energetická společnost ČEZ se bude podílet na výstavbě a provozu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černavoda v Rumunsku. Jako jednoho z partnerů ČEZ v tendru vybrala státní firma Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). ČTK o tom v pátek informovala mluvčí ČEZ Eva Nováková. Hodnota projektu je asi 2,2 miliardy eur (přibližně 60 miliard korun). Jednání o investičním kontraktu mají začít v poslední listopadové dekádě a potrvají několik měsíců. Vybraní účastníci vytvoří se státní SNN společný podnik, který dokončí dva bloky s instalovaným výkonem 720 megawattů. Do provozu je chce rumunská strana uvést v roce 2014 a 2015 po zhruba pěti letech výstavby.

Tak to je opravdu překvapující informace, která prakticky v médiích nevyvolala žádnou pozornost. Ze zprávy nevyplývá, kolik ve skutečnosti ČEZ do výstavby dvou bloků atomové elektrárny bude investovat. Možná, že celých 60 miliard, možná jen půlku. A co k tomu říká naše milá vláda vedená dynamickým a rozhodným panem Topolánkem? Nic. Ačkoliv je v jeho rukou 61 procent akcií ČEZu, přihlíží s klidem vývozu zisku této společnosti do zahraničí, přesněji na východ od nás. Společnost se státem jako většinovým vlastníkem bude vytvářet společný podnik na výstavbu jaderné elektrárny s rumunským státním podnikem SNN! A přitom nikde ani půl slova o nutnosti zahájit výstavbu dalších dvou 1440 MW bloků v českém Temelíně. Jak jsme mohli sledovat, taková stavba trvá na rozdíl od Rumenska (!) minimálně deset, spíše však dvacet let a vyžádá si náklady nejméně 120 miliard korun. Takže začít během příštích dvou tří let výstavbu dvou bloků v Temelíně je skoro pozdě. Samotný ČEZ uvádí ve svém materiálu nazvaném Realita a mýty o jaderné energii:

Česká republika potřebuje pro zajištění energetické nezávislosti především vyvážený energetický mix. Zejména nyní, kdy se očekává stabilní růst ekonomiky a postupný převis poptávky nad kapacitou výroby elektřiny. Tempo výstavby nových zdrojů neodpovídá nárokům trendu růstu spotřeby a již po roce 2015 hrozí nedostatek výrobních kapacit. Podle prognóz zvyšující se spotřeby elektřiny v ČR (a také ve světě i v EU) by celková roční spotřeba elektřiny v ČR během nadcházejících 15 let mohla stoupnout na více než 100 TWh, tedy o zhruba 40 TWh. ČR nemá pro svou potřebu dostatek energetických zdrojů – závislost na dovozu paliv již nyní dosahuje zhruba 50 % a i v budoucnu poroste. Očekávaný deficit výkonu nemohou vyřešit stávající uhelné elektrárny ani obnovitelné zdroje, žádné reálné úspory energie ani výroba tzv. nezávislých výrobců, tj. výrobců elektrické energie vně energetické společnosti ČEZ. Prognózy vývoje naznačují, že do roku 2020 se z důvodu nedostatku uhlí sníží výroba elektřiny v uhelných elektrárnách celkem o více než 13 TWh ročně.

Přesto se do žádné výstavby u nás ČEZ nepouští ale nakupuje překotně elektrárny v zahraničí a začíná budovat jadernou elektrárnu v Rumunsku. Asi proto, abychom měli odkud elektřinu dovážet. A co dělá naše milá vláda? Pan premiér zákládá komise! Na konferenci "2nd Energy Forum" 5.11.2007 měl "zásadní" projev k české energetice, ve kterém nám ráčil sdělit, že vše drží pevně v rukou:
"Zřídili jsme nezávisle energetickou komisi, pan předseda Pačes je tady přítomen, jako autorita zcela nezávislá, samozřejmě, že chceme zhodnotit současný stav stavu zásobování s těmi aspekty ekologickými, ekonomickými, strategickými, geopolitickými, těch vlivů je tam celá řada. Chceme odhadnout trh vývoje v horizontech 2020, 2050, chceme, samozřejmě, vytvořit podklady pro klíčové implikace pro tvorbu nové energetické koncepce České republiky. Chceme, aby tato komise zpracovala alternativní scénáře vývoje energetiky České republiky a Evropské unie. Chceme, samozřejmě, strategické alternativy a doporučení pro finální verzi energetické koncepce České republiky s tím horizontem 2050."

Topolánkova "nezávislá" komise tedy bude několik let zpracovávat scénáře nejen pro Česko, ale i pro celou EU! Inu, a mezitím bude ČEZ dále zdražovat elektřinu a peníze vydřené z českých spotřebitelů bude utápět ve výstavbě jaderné elektrárny v Rumunsku. A až slavná komise dospěje k závěru, že by se také mělo něco takového postavit u nás doma, požádá představenstvo ČEZu český stát o peníze, protože žádné volné prostředky mít nebude. Možná, že ani nepožádá, protože v té době již bude ČEZ prodán za pár peněz nejspíše nějakému zahraničnímu strategickému investorovi! A tomu do toho, kde by měl vystavět jadernou elektrárnu, česká vláda nebude moci kecat. Třeba vystaví něco dalšího na Slovensku nebo na Ukrajině. Dráty přece vedou do daleka a kde nebudou, tak se natáhnou. Celé to připomíná investiční aktivitu bývalého státního Telecomu a.s., který těsně před privatizací investoval do pevných sítí stamiliony ze státní pokladny. ČEZ dělá dnes to samé s tím rozdílem, že jeho investiční aktivity míří do východního zahraničí.

Co s tím má dělat obyčejný malý český človíček? Začněte si přátelé spořit do zvláštní kasičky, abyste si mohli za pár let rozsvítit alespoň v kuchyni a posedět u televize a kamen na dříví při sledování Zvědavé kamery dávající přenos ze slavnostního otevření nové jaderné elektrárny v Rumunsku.
20.11.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.