CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Poplatky v nemocnicích budou platit i mrtvoly.

Ano, je to přece logické, že pokud někdo zemře a bude třeba do druhého dne ležet někde na pokoji, musí nemocnice dostat své peníze. Nejspíše to zaplatí pozůstalí. Poplatky musí platit i ten, kdo se do nemocnice dostal cizím zaviněním. Když vás srazí na přechodu a poležíte si v nemocnici aniž jste to měli v úmyslu, musíte platit šedesát korun za každý den. Vymoci si peníze na viníkovi musí pacient sám. Platit musíte i když budete na áru a nebudete si užívat lahůdek nemocniční kuchyně. Místo řízku budete přece dostávat infuze a transfuze a to je mnohem vybranější krmě. Nejsem si ale jistý, zda si budete moci vybírat nemocnici podle toho, jak rychle vás vyléčí. Doporučuji nemocnici Na Homolce, tam mě vyšoupli do domácího ošetření druhý den po operaci slepáku. Nikde zatím napadlo nic o tom, zda budou vybírat i zubaři, kteří už dávno inkasují mnohem větší peníze. Z logiky věcí vyplývá, že ano.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo pro zvídavé a zmatené pacienty brožurku s žertovným názvem NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ V ROCE 2008, kterou si můžete přečíst na internetu nebo vyšla či ještě vyjde v příloze některých novin. Pan ministr Julínek nás v ní přesvědčuje, že "nově zavedené regulační poplatky, které podrobně popisujeme v kapitole III této příručky, je nutné zavést především za účelem omezení plýtvání a zneužívání zdravotních služeb." Ano, řada hypochondrů a postarších osob obojího pohlaví ráda navštěvuje zbytečně různé lékaře, konzultuje třeba i paralelně své choroby s více odborníky současně a ode všech se vyživuje řadou různých léků. Jsou tací pacienti, kteří si s láskou nafasují plnou tašku léků, aby jich pak většinu vyhodili do popelnice, protože vracet je v lékárně jim není příjemné. Ale jsou také pacienti, jejichž život visí často jen na vlásku právě díky té hromadě léků, za které už dnes doplácejí značné částky. Negativní sociální dopad zejména na tuto skupinu nemocných má řešit zavedení ročního limitu 5000 korun, do kterého bude vaše pojišťovna započítávat nové poplatky.
Cituji: "Tak, jak budeme navštěvovat lékaře, platit doplatky na léky a poplatky za výdej léku, se nám automaticky za pomoci počítačů v naši zdravotní pojišťovně budou tyto platby sčítat až jednoho dne narazí na hranici 5 tisíc korun. To bude pro pojišťovnu znamení, že všechny peníze za započitatelné poplatky a doplatky, které zaplatíme nad tuto částku, nám bude muset vrátit. Pozor ale: platit budeme dál a pojišťovna nám bude po kvartálech posílat peníze zpátky."
Pojišťovny s tím jistě budou mít další administrativní práci, ale za odměnu budou moci užívat jistou část vašich přeplatků do té doby, než vám je vrátí zpátky. Pravděpodobně budou muset i lékaři hlásit pojišťovnám, kolik od kterého pacienta vybrali, z čehož budou mít jistě velkou radost. Pro ty z vás, kteří si již teď odhadli, že budou těmi nešťastníky, pro které bude české zdravotnictví dražší o více než 5000 českých na stole, mám radu: schovávejte si potvrzení o zaplacení poplatku u lékaře i z lékárny pro případ, když se nebudete shodovat se svojí pojišťovnou v částce, kterou vám mají vrátit. Zejména váš lékař vám "rád" takové potvrzení vystaví, i když to podle jiného zákona není povinnen do částky 50 korun učinit. Takže vám přeji v příštím roce pevné zdraví. Otužujte se, nepřecpávejte se, cvičte, běhejte a vůbec veďte zdravý život, protože tak ušetříte.
22.11.2007 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.