CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Nahradí počítače soudní zapisovatele?

Ministerstvo spravedlnosti se obrátí do konce roku na české vysoké školy, aby mu nabídly počítačový program, který převede mluvenou řeč do psané podoby. Do výběrového řízení ministerstva se pravděpodobně přihlásí i liberecká Technická univerzita, která takový software už testuje u libereckého okresního soudu. Zdejší soudci počítačový systém, který vytvořila Laboratoř počítačového zpracování řeči na Fakultě mechatroniky Technické univerzity v Liberci, vyzkoušeli a pro zdokonalení do počítače namlouvali odborné právnické výrazy, aby obohatili používaný slovník. "Byli jsme překvapeni, jak program dobře funguje. Má skoro osmdesátiprocentní úspěšnost. Myslím, že taková pomůcka má budoucnost," připustila ředitelka správy soudu Kamila Břachová. Počítač podle ní rozumí běžné řeči. "Mluvčí nemusí zpomalovat. Stačí se jen držet pokud možno spisovné češtiny. Program napíše správně devět slov z deseti. Dá se použít tam, kde někdo text ještě zkontroluje, ale zrychlí práci," říká.

Je to skvělá myšlenka. Zavedení takového systému může ale přinést řadu potíží. Tak například žalovaný pronese "a tak jsem ho podřezal" a počítač zaznamená "a tak jsem ho pořezal". Kontrolor zápisu pak může snadno něco takového přehlédnout, i když by jej mohlo zarazit, že za pouhé pořezání hrozí pachateli trest až patnáct let. Nepochybně to znamená, že se budou muset stejně pořizovat zvukové záznamy soudního jednání a soudní zaměstnanec "korektor zápisu" bude muset záznam porovnat s textem, který pořídil počítač. Čas zapisovatele to tedy neušetří, jen usnadní. Pro případné napadení zápisu některou ze stran bude nutné archivovat i výchozí zvukový záznam.

Pokud se podaří vytvořit program pro převod hlasového záznamu na text v dobré kvalitě, mohl by být využit i sluchově postiženými, kteří by tak mohli například sledovat televizní nebo rozhlasové vysílání sledováním generovaného textu na obrazovce počítače. Podobně by mohl program významně zautomatizovat titulkování filmů a televizních pořadů. Západočeská univerzita v Plzni v tomto oboru již dosáhla výborných výsledků a nepochybně by se svým programem pro rozpoznávání řeči uspěla i u soudního přelíčení.
Další prameny: Zvuková uživatelská rozhraní, Akustická syntéza řeči, Rozpoznávání řeči, Hlasové portály jako současný trend kontaktních center, Automatické rozpoznání hlasu, Prameny od Microsoftu, Dragon NaturallySpeaking.
27.11.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.