CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Andrej Tarkovskij: STALKER (1979)

Téměř po třiceti letech jsem mohl znovu vidět tento mysteriózní film "sovětského" režiséra, který natočil podle úžasné předlohy, sci-fi novely "Stalker (Piknik u cesty)", kterou rovněž "sovětští" autoři sci-fi, bratři Arkadij a Boris Strugačtí vydali v roce 1972. Vyšel v minulém roce u nás na dvoudiskovém DVD albu (film je rozdělen na dva díly) a prodává se za pevnou cenu 650 Kč! Ačkoliv jsem obdivovatelem jak Tarkovského, tak i obou bratří Strugackých, tohle mě přišlo za film v klasickém formátu v ruštině jen s českými titulky poněkud příliš a tak jsem se obrátil na svou oblíbenou půjčovnu DVD, která disponuje naprosto unikátní sbírkou snad všeho, co kdy a kde vyšlo na DVD a má to alespoň české titulky. STALKER byl převeden na DVD v originálním formátu 1,37:1 a byl přepsán z negativu ve stoprocentní kvalitě. V takto precizním provedení dokonale vynikne nejen Tarkovského hra s barvou, tedy tónové odlišení, které dal jednotlivým epizodám, ale vysvitne i kontrast, vznikající ze střetu černobílých a barevných epizod.

O filmu jeden z diváků napsal: "Jednoznačně jeden z nejzvláštnějších filmů, co jsem kdy viděl. Tarkovského specifický přístup k filmové estetice je natolik osobitý, že jen jeho popis by stačil na studii. Pomalá temporytmika, komponovaná do dlouhých záběrů, vytváří atmosféru, jež asi nebude fungovat, pokud nesedíte zařezaní v kině a nezíráte na plátno. Ne, Stalker vskutku není pro běžného komerčního diváka, jde o mistrovské umělecké dílo... Taky mi dodnes vrtá hlavou, co jsem vlastně viděl."
Sice jsem film neviděl v kině, ale seděl jsem včera u obrazovky jako zařezaný a vrtá mi ještě dnes hlavou, co jsem vlastně viděl. Tarkovskij se poněkud odchýlil od místy až veselého příběhu Strugackých a tak pokud jste jejich novelu četli, nečekejte žádné prvoplánové sci-fi efekty, žádné mimozemské "hračky". A pro ty, co to nečetli: není to žádná střílečka, nejsou tam žádní mimozemšťané a už vůbec žádné filmové nebo snad dokonce počítačové triky. Je to pomalé, velmi pomalé s úžasnou kamerou a neuvěřitelným zvukem i hudbou, velmi smutné až depresivní. A dost strašidelné. Prostě to musíte vidět. Možná, že si pak budete víc vážit života, který vedete. Nebo ne.

A.Tarkovskij, STALKER, mlýnek na maso...

Další prameny o filmu: Stalker (Piknik u cesty), Arkadij a Boris Strugačtí, Stalker, Česko-slovenská filmová databáze, Stalker, katalog.Artfilm.cz, STALKER, DVD, A.Tarkovskij, STALKER, STALKER: mým Bohem je jaderná elektrárna.
28.11.2007 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.