CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ohrožují větrné elektrárny automobilisty i chodce?

Pod větrnými elektrárnami u Pavlova na Jihlavsku bylo minulý týden životu nebezpečno. Z vrtulí, které se točí ve stopadesátimetrové výšce, odlétávaly půlmetrové kusy ledu. Situace se může opakovat několikrát za zimu. Kousek od větrníků vede silnice, proto se rizikem zabývají policisté. Chtějí, aby se u cesty instalovaly dopravní značky varující před nebezpečím.

Značky s nápisem "Pozor padající námraza" jsou již na silnici rozmístěny, větrníky byly zastaveny. Otázkou zůstává, co má jedoucí automobilista udělat, když k takové alibistické ceduli dorazí. Pravděpodobně vyslat průzkumníka s dalekohledem, který by zjistil, zda se vrtule točí a zda z ní něco odletuje. V takovém případě, pokud průzkumník přežije, obrátí cestující občané automobil a zvolí jinou cestu. "Představa, že by takový kus ledu o váze několika kilogramů zasáhl chodce nebo padl na přední sklo jedoucího vozu, je děsivá," říká krajský zastupitel Zdeněk Ryšavý (ČSSD), který novinářům rozeslal zprávu o létajících kusech námrazy. Podle něj je to další důvod pro maximální omezení výstavby větrníků.

"Je to zveličování v rámci tažení proti větrným elektrárnám," komentuje události David Jozefy, jediný majitel společnosti KV Venti s.r.o., která pavlovské větrníky od loňského roku provozuje. Podobná situace, kdy námraza při oblevě povolí jako minulý týden, může podle něj nastat maximálně osmkrát ročně. "V Pavlově zajistíme technická opatření, která budou již standardem pro všechny další projektované elektrárny. Opatření sestává z kamery a čidla námrazy. Z centrálního dispečinku bude po signalizaci námrazy elektrárna okamžitě odstavena," ujistil Vratislav Výborný, krajský manažer projektů společnosti KV Venti s.r.o..
Zajímavým dokumentem o tom, kde se možná budou stavět další větrné elektrárny, může být i pro vás mapa území vhodných pro umístění větrných elektráren, kterou vypracovalo ministerstvo životního prostředí pro posouzení možného střetu s ochranou přírody, kromě jiného i s tahy ptáků. O ochranu životního prostředí občanů se zřejmě MŽP nezajímá. Asi ministerští úředníci vycházejí z předpokladu, že kde se dobře žije ptákům, stromům i dalším živočichům, dobře se bude žít i občanům.

Připomínám ještě jednu možnost vedlejšího přínosu vybudování větrné elektrárny ve vašem okolí: podle vzoru televizní reklamy, kde se občan jakési blíže neurčené nerozvinuté země vozí na listu vrtule vrtulníku s cílem doletět co nejdál na pole s vysázeným losovacím číslem se mohou i občané takto vozit na vrtulích a dopřát si ojedinělého adrenalinového zážitku při letu nad krásnou českou krajinou. Možná by to bylo to nejlepší využití těchto nádherných staveb. Podle statistik je ale třeba počítat s tím, že bude možné tuto turistickou atrakci provozovat nejvýš celkem po dobu odpovídající jednomu měsíci. Ve zbývající době totiž vítr vrtule neroztočí. Kdybyste snad chtěli sami si takovou větrnou elektrárnu postavit, podívejte se na výkupní ceny elektřiny z větrných elektráren. Vezměte ale v úvahu, že za elektřinu vyrobenou ve fotovoltaické elektrárně se platí 5,5 krát více. Nic se tam netočí, nic nikam netrčí nad obzor a nic nehvízdá. Jen v zimě si musíte připravit svaly na zametání sněhu z plochy několika tisíc metrů čtverečních, v létě zase na umývání článků od prachu. To se ale dá elektrifikovat s pomocí elektřiny vyrobené na místě. Přeji vám mnoho zdaru ve vašem případném investování a čerpání dotací z peněz daňových poplatníků ať už ve formě dotace na výstavbu z Bruselu (až 46 procent, nejvýše 30 milionů) nebo v dotované ceně vykupované elektřiny.
30.11.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.