CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Postavme v Praze konečně Ráj bezdomovců!

"Spousta bezdomovců není schopná dodržovat základní režim a vzdát se alkoholu. Ti končí v tramvajích, vestibulech a nádražích, kde přežívají nejhorší zimu. Potkáváte tu známé firmy, když je z tramvaje vyhodíte, počkají si na vůz, kde strážníci nejsou, a vezou se dál. Loď nepotřebují," uvedli pražští strážníci z hlídky monitorující noční tramvaje. Nejnověji se bezdomovci stahují na ruzyňské letiště, kde obtěžují přilétající turisty. Jak jsem vypozoroval, řada z nich dokonce umí pár anglických slov, aby bylo žebrání efektivnější.

Je na čase s tím něco udělat. Doporučuji následující řešení: vytvořit volně přístupný tábor "Ráj bezdomovců", který by sice z povzdálí hlídalo komando zásahové policie, ale její činnost by se omezila jen na případy, kdy by o zásah požádali sami bezdomovci. Jinak by se do "zábavy", rvaček a jiných oblíbených aktivit obyvatel ráje policisté nevměšovali. Vhodné by bylo použít areál nějaké bývalé zkrachovalé továrny. Vytápění řešit horkovzdušnými agregáty skrytými za ocelovými mřížemi, zamřížované osvětlení jen chabé. Jednou týdně by byli všichni obyvatelé nemilosrdně vyhnáni, prostor by byl vyklizen buldozerem od odpadků na holou podlahu, spláchnut horkou vodou a vydezinfikován. Nebyly by tam žádné postele, jen to, co by si bezdomovci sami donesli. Před halou by mohly svoji aktivitu vykazovat NGO rozdáváním šatstva a jídla. Alkohol by byl povolen a dobročinné hudební skupiny by zde mohly pořádat koncerty, pochopitelně na vlastní nebezpečí. Žádné kontroly občanských průkazů, prostě taková docela příjemná žumpa. Vzory by se snadno našly v různých katastrofických postcivilizačních sci-fi (např. Šílený MAX 2 a 3). Poblíž tohoto postcivilizačního brlohu by bylo vhodné rozmístit nenápadně skládky trosek z různých budov s kovovým odpadem a cedulemi "Zákaz vstupu pod pokutou!", aby se těžba na skládce nepodobala komunistické brigádě. Policie by občas mohla skládky ledabyle kontrolovat, ale nikoho nepředvádět. To by nebyla ta správná loupeživá prácička. Součástí areálu by přitom byla i výkupna kovového odpadu. Supermarkety a velkosklady potravin by sem mohly vyvážet prošlé potraviny.

Hlavně se nesnažit o návrat těchto jedinců do společnosti či jim dokonce opatřovat nějakou "veřejně prospěšnou" práci. O nic takového nemají zájem. Sociální terénní pracovníci by se věnovali jen rozdávání injekčních stříkaček a kondomů. Žádná léčba alhoholismu či drogových závislostí. Prostě ráj na zemi, konečně místo pro svobodný život. Při projektování tohoto "útulku" bude vhodné požádat o spolupráci anarchistické aktivisty a bývalé i současné pražské squatery. I když "Ráj bezdomovců" podle mé představy by byl spíše něco mnohem drsnějšího, než klasický squat.
3.12.2007 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.