CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Čínské průmyslové zbraně útočí na Evropu.

Podle seznamů nebezpečných výrobků uveřejňovaných institucemi Evropské unie to opravdu začíná vypadat, že těmi největšími a nejnebezpečnějšími světovými teroristy jsou čínské firmy, které vyvážejí na evropský trh výrobky, které ohrožují nejen zdraví dětí v případě hraček, ale i životy evropanů prostřednictvím řady elektrotechnických a dalších výrobků denní potřeby. Kontrolní mechanizmy neustále selhávají a ve většině případů se informace dostává ke spotřebitelům opožděně nebo vůbec. Začíná proto platit jediné doporučení: cokoliv je z Číny, nekupujte to! Problém ale je v tom, že se často čínský výrobek skrývá za evropskou značku známé a doposud seriózní firmy, která ve snaze obrat svoje zákazníky o další peníze si nechává svoje výrobky vyrábět přímo v Číně, kde jsou bezkonkurenčně nejnižší náklady na pracovní sílu. Tyto firmy tak přímo podporují využívání otrocké práce často i dětí. Čínští výrobci používají řadu triků od falšování značkového zboží až po drzé zneužití evropské značky kvality CE, kterou na svoje zboží dávají pod záminkou, že tak označují čínské výrobky jako China Export! V praxi se tak ukazuje, že evropské byrokratické mechanizmy na ochranu spotřebitelů a především na ochranu evropských výrobců se zcela míjejí účinkem. Pro ilustraci jen malý přehled čínských výrobků z poslední doby přímo ohrožujících zdraví uživatele:

Jaký si udělat závěr? Protože se spotřebitel nemůže spolehnout při výběru výrobku na označení a údaje výrobce ani na informace poskytnuté prodejcem, může se orientovat prakticky jen v seznamech zakázaných a nebezpečných výrobků uváděných na internetu. To je ale pro většinu kupujících běžně nedostupné. Znamená to, že právě v oblasti, kde by orgány Evropské unie mohly něco skutečně praktického a užitečného pro svoje občany udělat, bruselská administrativa zcela selhala a bude hůř. Doufám, že nebudu některou z NGO organizací na ochranu lidských práv označen za tento článek jako xenofob útočící na nebohé Číňany. Protože vám dávám jedinou radu: pokud budete schopni zjistit opravdový původ výrobku, nekupujte čínské, ale i indické či vietnamské zboží, u kterého se dá předpokládat, že by mohlo ohrozit vaše zdraví, životy či dokonce životy vašich dětí. Kupujte proto především české výrobky, podpoříte tím naši českou ekonomiku. Zejména vy starší zapomeňte na představu o tom, že cokoliv pochází ze zahraničí, je kvalitnější a lepší než český výrobek. Doufám, že se čeští výrobci zachovají podobně jako ti němečtí či francouzští, kteří nadále označují své výrobky národním, nikoli evropským označením původu (více viz například zde).
6.12.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.