CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Bratři Bursíkové to nejspíše pohnojili.

Martin a Jiří Busíkovi jsou majitelé zrestituovaného docela velkého domu na skvělé adrese: Sněmovní 174/7, Praha 1, přímo naproti poslanecké sněmovně. Oba založili 18.října 1999 firmu Ecoconsulting s.r.o. s předmětem podnikání: pronájem bytových a nebytových prostor včetně poskytování doplňkových služeb, jiných než základních a poradenská činnost v oblasti ekologie a životního prostředí (vyjma vázaných činností uvedených v příloze 2. zákona č. 455/91 Sb.) Jak vyplývá z výpisu z obchodního rejstříku, od 18.října 1999 začali fungovat oba bratři v poněkud schizofrenní podobě: jednou, jako fyzické osoby vlastnící zmíněný dům a podruhé jako firma s ručením omezeným podnikající jednak v ekologickém poradenství a jednak jako firma spravující nemovitý majetek. Protože předpokládám, že bratr Jiří žijící v Německu pouze inkasuje utržené peníze, v Praze podniká s jeho plnou mocí za oba bratry náš milý místopředseda vlády. A to jako osoba fyzická - majitel nemovitosti - tak i jako osoba právnická, správce nemovitosti. Zajímavé musí být obchodní smlouvy mezi Bursíky fyzickými a firmou Ecoconsulting: za obě smluvní strany je podepisoval do 10.září 2007 Martin Bursík, protože do té doby byl jednatelem společnosti, i když už od 9.ledna 2007 byl místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí, což mimo jiné zavání konfliktem zájmů. Být jednatelem a od 10.září 2007 stále ještě společníkem firmy pracující na ekologických projektech není při nejmenším morální. Bratři Bursíkové se nejspíše dopustili té chyby, že nemovitý majetek - onen dům v Praze - nevložili do majetku společnosti Ecoconsulting s.r.o. a místo toho částečně některé byty v tomto domě pronajímali přímo jako osoby fyzické a nebytové prostory pronajímali sami sobě neboli společnosti Ecoconsulting s.r.o a ta je dále pronajímala za nejspíše mnohem vyšší cenu. Proč tak komplikovaně? Jako osoby fyzické museli zdaňovat zisk z regulovaného nájemného - nejspíše velice malý - ve výši 32 procent. Zato ten větší podíl zisku mohla společnost Ecoconsulting s.r.o. zdanit jen 24 procenty. A tuto transakci jako podezření na únik daní na základě anonymního podání vyšetřuje policie. Podle některých komentátorů hraje roli i fakt, že nejspíše obrat této firmy převyšuje jeden milion korun ročně a pak musí být firma evidována jako plátce DPH. V tomto bodě se mýlí, Ecoconsulting s.r.o. od 10.11.1999 naštěstí evidována je.

Celý případ bratří Bursíků shledávám zábavným hlavně proto, že nám ukazuje, jak se může snadno díky zákonům stát zločincem proto, že sám sobě pronajme barák levněji, než je v daném místě nájemné obvyklé a doložené soudním znalcem. Proč by koneckonců nemohli sami sobě ten zatracený barák Bursíkové pronajmout za symbolickou korunu měsíčně, tak jako to udělal náš milý pan prezident Havel, když pronajal bývalé federální shromáždění Rádiu svobodná Evropa?
13.12.2007 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.