CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Švejnar se na komunisty spolehnout nemůže.

Především je pro komunisty téměř nemožné překousnout fakt, že by měli podpořit kandidáta na prezidenta, který před komunismem utekl do USA. Když to udělají, přijdou o skalní voliče, ze kterých se stanou bezprizorní "nevoliči", protože žádnou jinou levou alternativu mít nebudou. Náčelníci komunistů jsou také navenek i vnitřně pohoršeni faktem, že by jim měla poručníkovat ČSSD, strana zrádců, kteří opustili řady komunistů pro svůj osobní prospěch, kterého by jako členové KSČM nemohli dosáhnout, jelikož KSČM nemá a jen tak brzy nebude mít své ministry ve vládě. Čeští, moravští i slezští komunisté se na rozdíl od ostatních komunistických stran bývalého východního bloku zasekli a rozhodli se svoji stranu nereformovat a ani nepřejmenovat. Vlastně si svým způsobem zachovali tu svoji "pevnou" komunistickou tvář, i když pravým důvodem pro rozhodnutí se nereformovat je obava, že by se po nějaké větší reformě nedostali vůbec do parlamentu. Roli hraje pochopitelně i snaha dnešních vůdců KSČM uchovat si svoje "významné" posty, o které by přišli v případě, že by se rozhodli sloučit se do jednotné levicové strany spolu s ČSSD. Paroubek a Rath by je do vedení takové partaje nepustili.

Takže budou předvádět v únoru 2008 svoji moc: v prvním kole podpoří Švejnara, pak budou vyjednávat a žádat od obou kandidátů slib, že pokud se jim podaří s ČSSD a prodejnými lidovci i zelenými vyhrát volby, nebude budoucí prezident nic namítat proti účasti komunistů ve vládě. Pokud jim to jeden z kandidátů na prezidenta slíbí, má vyhráno. Zábavná bude situace, když jim to slíbí oba: Klaus i Švejnar. Pak nejspíše podpoří Klause, kterého mají prohlédnutého a vědí, co se od něj dá očekávat. Nečekanou roli ovšem může sehrát Švejnar, jestliže se postaví proti výstavbě amerického radaru, což se od něj docela klidně dá očekávat. Najde si pro takový postoj spojence v EU, kterým se "ilegální" americké vojenské iniciativy v Evropě nelíbí a kterým by se hodil Švejnar více než "zlobivý" svérázný Klaus odmítající cestu k federálním Spojeným státům evropským. V každém případě to budou již tradičně komunisté, kteří rozhodnou o tom, kdo bude náš příští prezident. Tuhle kouli budeme táhnout na naší demokratické noze tak dlouho, dokud komunistům nevymře voličská základna nebo dokud se nespojí s ČSSD. Lepší by byla ta první alternativa.
17.12.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.