CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Lienerův případ spěje snad konečně ke konci.

Český rozhlas, 13.12.2007 10:35 : Vrchní státní zastupitelství v Praze udělalo tečku za jedním z nejzvláštnějších případů v dějinách českých zpravodajských služeb. Žalobce Vlastimil Kraus totiž zastavil trestní řízení ve věci ohrožení utajovaných skutečností. Toho se měl dopustit někdejší příslušník Vojenského zpravodajství Roman Liener. Armádní zpravodajci Romana Lienera podezřívali, že zneužil peníze, služby nebo že zpronevěřil služební auto. Ale hlavně z toho, že chtěl předávat tajné informace službám ze zemí bývalého Sovětského svazu. Na tento podivný případ Český rozhlas upozornil už v roce 2005...
...Případem Romana Lienera se bude počátkem ledna zabývat v utajeném líčení Městský soud v Brně. Původní podezření tajné služby a policie o možné špionáži ve prospěch východních tajných služeb a zpronevěru služebního auta už žalobci smetli pod stůl a podezření z podvodu a zpronevěry přesahující dva miliony se postupně smrsklo na zhruba dvě stě tisíc korun. Obhajoba je přesvědčena, že prokáže nevinu bývalého příslušníka Vojenského zpravodajství i v těchto zbývajících případech.
Celý text citované zprávy z iŽurnálu čtěte zde.

Zmiňuji zde zprávu o pokračování tohoto případu na základě informací, které mě předal včera mailem Roman Liener jako reakci na můj starší článek Odložte si něco peněz na zaplacení kauce. publikovaný v roce 2005 a inspirovaný zprávou Českého rozhlasu. Tehdy mě jeho případ zaujal vlastně jen výší kauce, kterou musel složit, aby byl propuštěn po deseti měsících věznění na svobodu. Moje tehdejší dohady o tom, kdeže vzal pan Liener milion korun byly opravdu jen dohady a tímto se mu omlouvám. Podle sdělení pana Lienera se na kauci ve výši jednoho milionu musel zadlužit u přátel a manželky. Dodnes mu kauce nebyla vrácena, soud zřejmě čeká na uzavření případu údajné zpronevěry dvě stě tisíc korun. Milionová kauce je tedy dnes v poměru k žalované částce značně nepřiměřená. Doufám, že bude panu Lienerovi kauce vrácena i s úroky, které by mohly koncem ledna 2008 dělat za období 2006-2007 něco kolem 50-60 tisíc českých. Pokud ovšem ty peníze neležely celou tu dobu někde v soudním trezoru.
Další podrobnosti k Lienerovu případu najdete zde a také zde. O tom, co je to kauce v trestním řízení čtěte zde, nikdy nevíte, kdy se vám tyto znalosti mohou hodit.
19.12.2007 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.