CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Jak zrychlit boot i shutdown Windows XP?

Jedni radí a to včetně Microsoftu, že když vám wokna startují nezvykle pomalu, pomůže například vymazání adresáře Window/Prefetch. A nastavení klíče HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters údaje EnablePrefetcher na hodnotu "2".
Jiní zase tvrdí, že je to hrubá chyba a doporučují, jak po vymazání obsahu můžete funkci adresáře Prefetch obnovit. A tak se rozhodněte sami: já to zkusil a start je skutečně rychlejší. A zatím se nic nekalého neděje.

Někteří další ladiči také doporučují sáhnout opět do registru:
klíč HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction Enable je třeba nastavit na "Y". Restart následuje. Tohle jsem měnit nemusel, yes tam bylo.
Měl jsem ale jinou potíž: wokna ne a ne skončit, trvalo to řadu minut, než sklaply. Tak jsem hledal něco, čím tuhle postupující demenci zastavit a shutdown zrychlit. Našel jsem, provedl doporučené zásahy a povedlo se: moje wokna končí tak rychle, že pomalu ani nestačím vypnout monitor.
První rada je jednoduchá: pomocí známé systémové utilitky msconfig (Start, Spustit,msconfig) zakažte spouštění všeho, co se vám do startovací sekvence dostalo, aniž jste to tušili a hlavně chtěli, zejména funkce tzv.rychlého spouštění (ikonky vpravo dole). Pokud se přehmátnete, dá se to napravit. Odvážnější a hlavně věci znalejší mohou zasahovat i do spouštění služeb (services) pomocí services.msc, kde můžete po dvojkliku buď službu zakázat nebo povolit její start ručně či automaticky. Tohle není ale činnost vhodná pro začátečníka.

Další tip doporučuje opět sáhnout do registru pomocí regedit:
V klíči HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\ nastavte údaj ClearPageFileAtShutdown na "0". Před každým zásahem do registrů je vhodné si udělat zálohu. Změna se projeví až při restartu počítače. Pokud výše uvedené rady nepomohou a wokna ne a ne skončit, zkuste ještě rady bloggera John TP.com. Jsou to jen čtyři změny v nastavení registrů. V mém případě se právě tyhle zásahy projevily zcela zásadně a k mé plné spokojenosti.

Přeji vám rychlé starty i konce woken a hezké vánoční svátky. Nejspíše to ale nevydržím a něco dám i v době všeobecné zahálky k dobru. Moje závislost na počítači a internetu je značná, podle některých bych měl jít na léčení. Dovedete si ale představit život bez počítače??? A když jsou ty Vánoce, tak si jistě zahrajete moji oblíbenou free hru Santa Ride!. I když normálně hry nemusím a Santu nemám rád, stala se tato skvělá honička za dárky na saních naším rodinným rituálem. Prostě se to těm Maďarům skvěle povedlo. Stáhnout si jí můžete na santaride.invictus.hu. A nezapomeňte si povolit FLASH. Pokud máte ještě dřevní W98, stahujte první verzi, pro XP je vhodná verze 2. A najdete tam možná ještě další dárky, které doma nemáte.
21.12.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.