CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Šengene ó Šengénééé, kdopak mě teď dožene.

Zazpívá si teď každý ilegální imigrant, kterému se podařilo dostat do Česka včas a nyní spěchá za kopečky dál na západ. O půlnoci ze čtvrtka 21.12.2007 na pátek skončily kontroly na hranicích a Česká republika s velkou slávou vstoupila do schengenského prostoru. V praxi to znamená, že Češi mohou překročit hranice, kde se jim zlíbí, letecky to bude možné od 1.dubna 2008. Takovou výsadu jsme měli naposledy před více než pěti sty lety. Pouze s občanským průkazem tak můžeme cestovat do 24 zemí Evropy a nikdo nás už na hranicích nebude kontrolovat. Cizinecká policie ale může kdekoliv ve vnitroschengenu kohokoliv zastavit a legitimovat i prohledávat automobily. Samozřejmě budou tyto aktivity policie u nás i v okolních státech zaměřeny výhradně na pašování drog, obchod s lidmi a jiné kriminální činy. Občané Česka tak nezískávají nic nového kromě toho, že na hranicích nemusí zastavovat a předkládat pasy či občanky. Pracovní trh Německa a Rakouska zůstává nadále uzavřený a přístupný jen na zvláštní povolení. Ti občané, kteří necestují do EU tedy nezískávají nic.

Naopak likvidaci hraničních kontrol vítají především ti nechutní kamionoví autodopravci, kteří budou naším územím brázdit ještě s větším nadšením a bez pohraničních front. A "dovozci" komunálního odpadu z Německa či Rakouska mají také radost, jen tak je někdo nenachytá stejně jako se veselí pašeráci kradených aut, kterým stačí podplatit policii a celníky jen na hranicích s Ukrajinou, což je bohovsky snadné.

Získají také ilegální imigranti, kteří již dnes v zemích EU jsou. Přijetím schengenských dohod totiž ztratí Česká republika právo žádat kohokoliv přijíždějícího ze zemí EU o předložení pasu a zabránit mu vstupu do naší země. Nežádoucích přistěhovalců je v Evropě už 20 milionů. Pánům Chiracovi, Prodimu, evropským komisařům i Merkelové jde o tak zvané centrální řešení "migračních toků", jak tomu říká evropská ústava, tj. navalit nám přistěhovalce z ghet západoevropských měst. Můžeme snad jen spoléhat na naši mezinárodní pověst nepřátel cizinců a na to, že námezdně pracující ilegál dostane v západnějších státech EU větší plat.

I když možná se něco pozitivního přece jen najde: vietnamští pašeráci zboží by se mohli z našeho pohraničí přestěhovat zpátky do Německa, odkud je před pár lety hnali svinským krokem. Pokud si stačili u nás pořídit "schengenské" platné doklady k trvalému pobytu, těžko se jim Němci ubrání. Také se nejspíše rychle vyprázdní naše tábory pro nelegální imigranty, které jsme chytávali zejména na hranicích se Slovenskem a tak ušetříme nějakou tu korunu ze státního rozpočtu. Objevily se i názory, že konečně dojde k hospodářskému oživení příhraničních oblastí, kde zatím spíše chcípnul pes, protože jaksi již není rozdílu mezi vnitrostátním a pohraničním územím. To považuji za přehnaný optimizmus. Leda by se české bordely rozšířily i do vesnic, kde zatím žádný přechod do Německa nebyl a místní správa si nějaké ty silnice přes hranice zaplatí.

Ani jiní autoři náš vstup do schengenského prostoru nevidí příliš optimisticky. Problémy s ilegálními imigranty rozebírá například Lukáš Petřík ve svém projevu předneseném ve ctihodném CEPu a nazvaném Schengen: nástroj bruselské centralizace a přerozdělování imigrantů. Majitelé psů nechť si přečtou článek Schengen pro psy platí jen částečně..., psi to na rozdíl od lidí nemají tak jednoduché. Podrobnosti o podmínkách přístupu "nešengenců" na pracovní trh rozebírá článek Schengen zruší hranice, ale ztíží práci cizincům .
27.12.2007 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.