CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Žertovné lyžařské závody mají budoucnost.

Zpráva Radia Praha: Mezinárodní lyžařská federace FIS jako hlavní organizátor Tour de Ski v běhu na lyžích čelí kritice ze strany některých výprav, podle nichž tratě v Novém Městě na Moravě a v Praze nejsou způsobilé ke konání Světového poháru. Nejhlasitěji se ozvali němečtí funkcionáři. Šéftrenér Jochen Behle označil dokonce konání nedělního sprintu na Hradčanském náměstí za vtip. "Tuhle akci považuji za žert," řekl podle agentury DPA Behle před startem kvalifikace na uměle vytvořené trati před branami Pražského hradu. Podle něj nevyhovovala novoměstská trať, ani ta pražská parametrům FIS. "FIS stanovila pravidla, kterých se včera (v Novém Městě) nedržela a dneska už vůbec ne," pokračoval Behle s upozorněním, že minimální šířka trati by měla činit devět metrů. "Na takové trati nelze Světový pohár dělat," připojil názory kolegů z Norska, Švédska a Finska. Behle si postěžoval, že v Novém Městě mohli vedle sebe jet maximálně tři závodníci. "A tady v Praze dokonce jen dva. Tohle má být vrchol zimy a ne nějaká show," pokračoval Behle. Šéfka organizačního výboru pražského závodu Kateřina Neumannová kritiku odmítla. Tratě podle ní prošly mnohokrát inspekcí FIS, která závody řídí, v Praze pobývali delegáti poslední tři dny před startem. "Proběhlo tu tolik kontrol od FIS, že kritika není na místě. Člověk se nezavděčí každému, ale divácký ohlas je vynikající".(konec zprávy)

Kateřina má pravdu, že na prvním místě je divák. Sama nejlépe ví, že dnešní špičkoví profesionální "sportovci" jsou jen cvičené opice ve službách reklamního průmyslu a televize. Proto potřebujeme více takových divácky atraktivních soutěží, jako byla ta na Hradě. Měl bych malé vylepšení: běžci - ať už na lyžích nebo v tretrách - by mohli příště běžet na pásovém trenažeru a jejich okamžité pořadí by se zobrazovalo na velkoplošných projekčních panelech. Ušetřilo by se za sníh a budování lehkoatletických stadionů. Podobně by mohli na místě závodit i veslaři na trenažerech a motorkáři na válcích třeba u fontány v Ledeburské zahradě pod Hradem. Jen ti skokani by se museli držet starodávné techniky tyček a latě s doskočištěm. Potřebují ale tak málo místa, že mohou skákat kdekoliv. Tímto způsobem by se daly uspořádat olympijské hry levně na jednom stadionu podobně, jak se odehrávaly gladiátorské bitky v římském Koloseu. Třeba na ragbyovém hřišti v Říčanech u Prahy. Stačilo by jen trochu té techniky a podplatit funkcionáře FIS a MOV. A s tím už jsou dobré zkušenosti, že?
3.1.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.