CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Manažerům ČEZu není co závidět.

Pracují totiž mezi dvěma mlýnskými kameny: na jedné straně jejich akcionáři včetně státu chtějí výplatu co nejvyšších dividend a na druhé straně je veřejnost a nezasvěcení pisálkové pranýřují pro nehorázné příjmy a přímo zuří odběratelé elektřiny, jejíž cena neustále stoupá. Manažeři ČEZu nyní uplatní právo na zvýhodněný nákup akcií neboli opci. Šéf Martin Roman by jejich okamžitým prodejem získal 677 milionů Kč. Většinu akcií si ale prý zatím ponechá. Není totiž žádný hlupák a doufá, že akcie v letošním roce po opětovném zdražení elektřiny či v době prodeje ČEZu nebo po prodeji ještě stoupnou. O opce, které jsou součástí motivačního programu firmy, požádalo celkem 13 členů vrcholového vedení ČEZ. Opce je finanční instrument poskytující držiteli právo zakoupit v budoucnosti akcie za předem určenou cenu. V případě ČEZu tak mohou dnes manažeři nakupovat akcie za 174,50 Kč (cena platná 24. 2. 2004), v současné době se akcie prodávají na burze za cca 1387 korun. Je zřejmé, že se o takové úžasné zvýšení ceny akcií přičinili právě manažeři a tak si z pohledu všech majitelů akcií takovou odměnu zaslouží. Ostatně nemohli dělat nic jiného, než zdražovat elektrickou energii, protože jinak by byli ze svých postů valnou hromadou odvoláni nebo by ČEZ musel čelit žalobám minoritních akcionářů, jak nám již mnohokrát v televizi i v tisku ekonomičtí odborníci potvrdili.

Objevují se ovšem i poťouchlé pomluvy, že správní rada prodloužila Romanovi jeho funkční období v říjnu loňského roku o další čtyři roky až do 20.února 2012 jen proto, že v minulém roce ze svých soukromých peněz daroval sto milionů korun na rozvoj a výstavbu "sesterské" školy soukromého pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG), jehož ředitelem je Václav Klaus mladší, syn prezidenta. Z peněz má vzniknout další sesterská soukromá škola pro žáky od první třídy až k maturitě. Výuku v češtině bude doplňovat studium v cizím jazyce. Škola by se podle Václava Klause ml. mohla otevřít už v září 2008. To je pomluva a jen závist. Manažer polostátní akciové společnosti přece může se svými penězi naložit jak chce a je patrné, že Martin Roman ví, kam směřovat svoji dobročinnost. Můžeme doufat, že i ostatní manažeři ČEZu naloží se svými zisky podobně a stanou se příkladem pro ostatní občany této země, zejména pro ty poněkud bohatší.

Že se vám to celé nelíbí a považujete za nemorální, aby nějaký Roman vydělával denně více peněz než premiér za měsíc? Inu, nikdo vám nebrání, abyste se i vy stali takovým manažerem. Pokud na to nemáte schopnosti, nezbývá vám než si zatopit dřevem v kamnech a svítit loučí. V dnešní době obstojí jen ten, kdo je schopný, podnikavý a který druhým nezávidí jejich úspěch a peníze ani starosti s jejich utrácením. Doufám, že jsem vás svým dnešním článkem nerozčílil natolik, že se teď seberete a půjdete zapít do nejbližší hospody svůj žal nad vaší finanční situací. Pokud jste svobodní či rozvedení, máte ještě jednu šanci: vzít si nějakou bohatou nevěstu. Ženám nic podobného radit nemusím, tenhle trik již ovládaly dokonale jejich prababičky.
8.1.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.