CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Vědci, zkoumající oteplování, postaví v Antarktidě 15 skleníčků.

ČTK: Čeští vědci postaví v nejbližších letech v Antarktidě 15 skleníčků, ve kterých simulují oteplování. Zatím stojí na ostrově Jamese Rosse čtyři. Cílem je zjistit, jak v nehostinných podmínkách, z nichž ustoupil ledovec, vzniká primitivní život v podobě jednoduchých rostlin. První poznatky by měly být známy za pět let, řekl biolog Miloš Barták z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Zjednodušeně řečeno lze říci, že vědci budou čekat, kdy se jim skleníčky zazelenají, kdy se v nich objeví řasy, mechy a lišejníky. Jeden z nich postavili počátkem loňska v sousedství mechoviště. Je proto možné, že v nejbližších dnech naleznou ve skleníčku nedaleko Mendlovy polární základny zelený mech. U každého skleníčku sice schází střecha, přesto je v něm asi o dva stupně Celsia tepleji než v okolní krajině. Ohraničený prostor je chráněn před vichrem, ne ale před deštěm a sněžením. V tomto chráněném prostoru jsou simulovány podmínky, které by měly zavládnout na Zemi přibližně za 150 let.

Je úžasné, jak naši vědci mohou s tak prostými prostředky předvídat tak vzdálenou budoucnost. Musíme se hluboce sklonit před silou jejich génia! A co teprve, když by na skleník nasadili střechu. Pak by mohli pohlédnout i do budoucnosti naší planety mnohem dále. Věříme, že z jejich vědeckého úsilí získá lidstvo informace, které dokonale smetou do propadliště dějin výplody pana Klause a jeho pohůnků. Snad nás pak konečně vědecká pravda přesvědčí, abychom se zbavili nesmyslné technické civilizace a navrátili se zpět do lůna přírodního zemědělského a pasteveckého života.
9.1.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.