CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ještě jste si nepustili nový Radiožurnál 1???

Nejspíše jste jej zvyklí poslouchat na internetu. Nenechte se zmást odkazem Živé vysílání na hlavní stránce poněkud zpatlané nové podoby internetové prezentace. Jen se ozve "Dopolední Radiožurnál, moderuje Lucie Výborná." Živé vysílání si raději pusťte odkazem Živě zcela nahoře. Tím, že se dostanete někam jinam na adresu http://www.rozhlas.cz/audio/vysilani se nenechte zmást. Jste tu dobře a můžete si zvolit formát a rychlost datového proudu podle rychlosti vašeho připojení. Je to "zábavná" zpravodajská stanice a tak klidně volte tu nejnižší rychlost 32 kbps, úplně stačí.

Na internetu i v tisku se rozpoutala petiční protestní kampaň proti nové podobě vysílání Radiožurnálu realizované novou ředitelkou Barborou Tachecí, která přešla na funkci z postu ředitelky komerčního rádia Frekvence 1. Tento odpor nejspíše vyvolalo personální zemětřesení, které odtrhlo od mikrofonu některé oblíbené komentátory (např. Ivana Hoffmana) a přivedlo k němu "nové" hlasy odjinud: Lucii Výbornou, Halinu Pawlovskou. Řadě posluchačů to zavání bulvarizací a stížnosti jsou také na omílání stále stejných stručných "zpráv" každou půlhodinu, které jsou spíše čtením titulků denního tisku a to spíše toho bulvárního. Redaktoři evidentně čerpají ze zpráv ČT24 a opisují často i doslova. Jiným stěžovatelům zase vadí přemíra ženských hlasů (to je v poslední době trvalý trend i v ČT, chlapa pomalu není slyšet) a také mezi zprávami a rozhovory hraná hudba vyvolává rozpaky či dokonce úděs:"Právě hrají Kelly Family. Hudebním dramaturgem RŽ se podle všeho stal markýz de Sade," píše Pixy/Petr Staníček.

Barbora Tachecí odpor proti jejím "reformám" dnes ráno v ČT pěkně přihnojila svým neprofesionálním a především arogantním chováním. Nevím, jak vypadá, když je v pohodě, ale dnes by opravdu měla navštívit svého cvokaře a ten by s ní měl opravdu hodně práce, aby jí uvedl do stavu, kdy by byla schopná pokračovat ve vedení Radiožurnálu. Odtunaj to vyzerá, že si nabrala víc než unese. Přesto to asi nevzdá a pokud jí vedení rozhlasu podrží, bude pokračovat ve vytváření "nové" tváře stanice hlavně proto, aby všem dokázala, že dokáže i nemožné. A kdo jí bude stát v cestě, toho smete. "Myslím, že jsem bojovnice", říká Tachecí v rozhovoru pro iHned.cz. V rozhovoru nevědomky mimo jiné dokazuje, že feminizace Radiožurnálu bude pokračovat: "Jen namátkou: o knížkách pro nás nově píše spisovatelka Irena Fuchsová nebo spisovatelka Halina Pawlowská. O divadlech divadelní kritička Hana Hejduková. První fejetony zkoušíme tento týden točit s Jiřinou Šiklovou - a to všechno je jen začátek, máme velké plány."

Tři věty a čtyři ženy a žádný chlap. Inu, takový je trend a zanedlouho si budeme připadat, že se ve všech médiích vysílá jen pořad Sama doma. Do politiky se ženám nechce, ale v televizi a v rozhlase se cítí jako doma. Otázkou ale zůstává, jaké hlasy chtějí slyšet ženy, kterých je mezi posluchači většina. Neměly by to být spíše nějaké ty hlubší sexy mužské hlasy?

Abyste neřekli, že nemám žádné konstruktivní návrhy co s tím, jeden bych měl: pokud by zvuk ČT24 vysílal na VKV jako rozhlasová stanice, mohl by se Radiožurnál klidně zrušit. Obrazové často jen ilustrační zpravodajství na ČT24 je tak chudé, že by se vypovídací hodnota vysílání nijak nesnížila. Jen ty zprávy o počasí by musel někdo přečíst místo stávajícího "pinkání" generované "hudby".
11.1.2008 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.