Biopaliva? Jsem zmaten.

V Bruselu dne 8. února 2006 - Komise dává nový impulz podpoře výroby biopaliv. Evropská komise dnes přijala ambiciózní strategii EU pro biopaliva, jejíž součástí je řada potenciálních tržních a právních opatření a opatření založených na výzkumu, na podporu výroby paliv ze zemědělských surovin. Dokument, který navazuje na akční plán pro biomasu přijatý v prosinci 2005, stanovuje tři hlavní cíle: podporovat biopaliva v EU i v rozvojových zemích; připravit rozsáhlé využívání biopaliv zlepšením jejich konkurenceschopnosti v oblasti nákladů a posílením výzkumu paliv „druhé generace“; podporovat rozvojové země, v nichž může výroba biopaliv podnítit udržitelný hospodářský růst. Zvýšené používání biopaliv přinese četné zisky, neboť se sníží závislost Evropy na dovozu fosilních paliv, omezí se emise skleníkových plynů, vytvoří se nová odbytiště pro zemědělce a otevřou se nové hospodářské možnosti v několika rozvojových zemích. „Nikdy nebyla vhodnější doba pro nastolení otázky biopaliv,“ prohlásila Mariann Fischer Boelová, členka Komise pro zemědělství a rozvoj venkova (pramen).

Tisková konference předsedy vlády ČR Mirka Topolánka po zasedání vlády ČR 11. 4. 2007. ...Vláda rovněž souhlasila s nařízením vlády, které přiřkne dotaci ve výši 45 eur (1,164 Kč) na hektar pro ty, kteří budou pěstovat plodiny pro bioenergetiku, tzn. nejenom pro ty, kteří z těch plodin vyrábějí biolíh a bionaftu, ale také pro ty, kteří tyto plodiny poskytují nějakým teplárnám nebo pro jakékoliv energetické využití. Tito pěstitelé budou mít právo na dotaci 45 euro na hektar na základě tohoto schváleného nařízení vlády.

Biopaliva: podpora na hektar se snižuje, protože byla překročena plocha 2 milionů hektarů. Číselné údaje předložené členskými státy ukazují, že plocha, na kterou byly podány žádosti o podporu v roce 2007, dosáhla rozlohy přibližně 2,84 milionů hektarů (pramen).

Biopaliva? Větší škody, než jsme doufali, přiznala EU "Zaznamenali jsme, že problémy se životním prostředím a sociální problémy, které biopaliva způsobují, jsou větší, než jsme čekali. Musíme být velmi opatrní," řekl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas v rozhovoru pro BBC. Více zde.

Biopaliva škodí klimatu víc než ropa, tvrdí studie. Plodiny pěstované v Evropě a USA k produkci čistých biopaliv mají ve skutečnosti na klima horší vliv než paliva z ropy. Snažit se zabránit oteplování klimatu používáním biopaliv je "pošetilý podnik", protože ze "zelených" paliv se při spalování uvolňuje velké množství skleníkového plynu oxid dusný. Vyplývá to ze studie vědeckého týmu vedeného laureátem Nobelovy ceny za chemii Paulem J. Crutzen. Více zde.

Jste zmateni stejně jako já? Je snad také zmatený pan Bursík? Má snad ekology proklínaný Klaus pravdu? Budeme jezdit na líh či řepkový olej nebo ne? Na co ale budeme jezdit, až nafta dojde? Odtunaj to vyzerá, že nebudeme jezdit vůbec. Nebo jen s koňskými povozy? Zdá se, že americká komunita Amishů žije způsobem, který si budeme muset všichni zanedlouho osvojit. Jak dlouhé bude to "zanedlouho" není jasné, ale dlouho to trvat nebude. Přeji krásný slunečný den. Oteplení nám přináší úspory v nákladech na vytápění a slunce přináší zlepšení duševní pohody. Buďte dobří, přátelé, zatím ještě nekončíme.
15.1.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.