Převeďte vaši firmu do zahraničí. Ušetříte.

A ztratíte se z dohledu nejen otravných novinářů. Z desítky nejbohatších Čechů již všichni převedli své firmy do zahraničí. Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek či Zdeněk Bakala zahrnuli své české majetky pod holandský holding. Miliardáři jako Pavel Tykač či Marek Dospiva dali přednost Kypru. Šéf Zentivy Jiří Michal zřejmě už má velké slevy za nalétané míle. Každý měsíc až dva totiž létá do Amsterdamu, kde má sídlo Zentiva N.V., majitel akciové společnosti Zentiva. To je asi jediná nepříjemnost, která manažery firem po přesunu sídla do Nizozemska čeká. Z Česka na ně málokdo vidí a ještě ušetří na daních. Za to však musí do země pravidelně létat, protože tamní berní úředníci hlídají to, aby se vedení firem pravidelně na místě scházela :)

Takhle zřejmě státní dluh nikdy nevyrovnáme, protože offshore strategií firem, které vydělávají v Česku a daně platí v zahraničí přicházíme každoročně o daně, které by jinak v Česku zaplatily. Převést velkou firmu do zahraničí jistě není levná záležitost. Náklady spojené se směnou sídla firmy se však brzy vrátí a umístěním sídla společnosti do zahraničí lze dosáhnout například 100% anonymity vlastnictví při zachování možnosti plné kontroly nad společností. Dalším a často hlavním cílem je využití nižších sazeb zdanění (např. Kypr 10 %, Irsko 12,5 %). Některé druhy příjmů jsou zcela osvobozeny od zdanění, např. příjem dividend, výplata dividend (nerezidentům do zahraničí), kapitálové zisky z prodeje podílů ve společnostech.

Ale i pro malého podnikatele může být výhodnější založit Limited firmu v Británii místo české společnosti s ručením omezeným. Skýtá to řadu výhod : nižší daně, anonymita majitele v rejstříku, založení bez prokazování živnostenského oprávnění, praktikování "Švarc" systému, bez výpisu z trestního rejstříku, základní kapitál jen 1 libra a náklady na založení jen 175 EUR. Více zde.
Další prameny: idnes.cz, Zentiva a.s., Původ kapitálu v ČR. Sídlo v cizině má stále více firem, Švýcarská banka: záruka diskrétnosti, Daně v ČR - V zemi byrokratů a nedůvěry, 2006 - konference offshore poradců
23.1.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.