Politické obchody jsou přece běžná věc.

Politické obchody jsou přece běžná věc.

"Podpora Václava Klause dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání plnou podporu poslanců a senátorů ODS. Naopak podpora Jana Švejnara nezajistí projektu většinovou podporu ostatních parlamentních stran," napsal lidovecký ministr Svoboda v mailu, který jeho asistent rozeslal poslancům a členům KDU-ČSL nespokojených s faktem, že Svoboda veřejně podporuje zvolení Klause. V mailu se píše, že za slíbené církevní restituce, které ve středu schválila vláda, musí KDU-ČSL "zaplatit".

Nechápu rozhořčení mediálních komentátorů, kteří takové obchody považují za nemorální. Je to běžná praxe ve všech zemích světa a říká se tomu politika. Lidovci cítí, že se pod nimi díky čunkiádě propadá podlaha ve sněmovně a potřebují pro příští volby získat co nejvíce hlasů zejména na venkově. Voliči z malých měst a vesnic totiž stále ještě dají více na hlas svého faráře než na agitky z televize. Naopak je nemravné, když si komentátor MFDnes Kopecký dovolí klamat čtenáře tvrzením, že "jen katolická církev má dostat přes 220 miliard korun." Nepředpokládám, že by neuměl počítat a tak jeho "informace" je jen obyčejnou lží. Celková částka pro všechny církve, kterou schválila vláda k projednání v parlamentu, je přece 83 miliard.

Vyplatit z toho přes 220 miliard katolíkům se rovná skutečnému zázraku a autor tohoto tvrzení by se měl nabídnout bance Société Générale. Její zaměstnanec 32letý Jérôme Kerviel dokázal po měsíce skrývat své nedovolené spekulace, které nakonec jedné z nejstarších francouzských bank přinesly ztrátu takřka pěti miliard eur. Akcionáři Komerční banky, kterou Société Générale vlastní, by měli začít prodávat a klenti banky by se měli začít obávat o svoje peníze. I když jeden neví, možná, že KB začne nabízet termínované účty s 25 procentním úrokem jako v květnu 1997. Kdo jiný než spořivci může banku zachránit před krachem, že?
25.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.