Univerzitní blekota nebo estrádní bavič?

"Pokud bude tento ekvivalent estrádního baviče prezidentovat dalších pět let, hrozí, že čecháčkovství definitivně zvítězí nad evropanstvím, na nějž jsme aspirovali po pádu komunismu", napsal téměř před rokem mistr jedovatého pera a úhlavní Klausův nepřítel Jiří Pehe v článku Dost bylo Klause pro Literárky v síti.
Pokud bych použil stejného slovníku tohoto mistra pera, mohl bych snadno označit pana Jana Švejnara za univerzitního blábolila a chabého komedianta ochotného měnit kabáty a názory podle toho, kde mu kyne větší zisk. Zejména v poslední době byl nejprve pro americký radar a když zjistil, jak moc jsou proti němu komunisté, názor změnil a dnes mele cosi o nutnosti jeho začlenění do NATO i když moc dobře ví, že takové vojenské základny Američané nikdy do nějakých nadnárodních spolků nezačleňují. Podobně se postavil proti reformě veřejných financí i když jako prezident by s tím přece nemohl nic udělat. Ale socanům i komunistům se takové názory líbí.

V každém případě je tristní, že si volitelé prezidenta mohou vybírat jen ze dvou kandidátů pravděpodobně proto, že "nejsou lidi". Ačkoliv není prezident volen přímo občany, přesto se považuje za nutné, aby byl kandidát na prezidenta dobře znám, měl politické zkušenosti a byl dostatečně reprezentábl. Přitom je příznačné, že náš první popřevratový prezident žádné takové vlastnosti neměl a chyběly mu i jakékoliv třeba i teoretické schopnosti vykonávat funkci prezidenta. A navíc, kdo v tomto státě vůbec věděl, kdo je to Havel, když se objevily plakáty "Havel na Hrad!"? Inu, namítnete, že tehdy to byla doba revoluční a že nebylo nijak zvláštní ani podezřelé, že Havla volilo tehdejší Národní shromáždění plné komunistů s pár lidoveckými nohshledy jednohlasně a veřejnou aklamací. Dnes už něco takového nejde, kdo dá komu hlas je tajné a nikomu do toho nic není. Pokud bude zvolen čecháček Klaus, média sdělí národu, že získal funkci díky komunistům, pokud vyhraje utkání amerikánec Švejnar, bude jasné, že se na Hrad dostal díky komunistům. Prostě u nás poté, co jsme svrhli komunismus, o důležitých věcech stále rozhodují komunisté. A dost se v tom vyžívají a dnes už veřejně se těší, jak budou mít vbrzku ve vládě své ministry a jak později, až bude jejich i post předsedy vlády, uskuteční spolu s ČSSD a lidovci nový vítězný Únor poté, co znechucení ministři ODS podají demisi v naději, že tím snad vyvolají mimořádné volby.

Závěrem bych na tomto místě rád upozornil na jeden předpoklad, který musí splňovat kandidát na prezidenta našeho pidistátečku: musí mít osvědčení pro tajné a přísně tajné informace od NBÚ. Nejen že má přístup k takovým informacím, český prezident je kromě jiného také vrchním velitelem našich ozbrojených sil. Má snad už pan Švejnar takovou prověrku za sebou? Podal si snad již žádost? Nejspíše nikoliv a co s tím budeme dělat, když třeba bude zvolen a NBÚ najde nějaké nepřístojnosti v jeho minulosti nebo i v současnosti? Značné pochybnosti již vyvolává snadnost, s jakou opustil se svojí mladší sestrou ve věku 17 let ČSSR v roce 1970 a o jeho rodičích kolují rovněž neblahé zvěsti. V každém případě byl jeho otec členem KSČ ještě v roce 1970 a byl jako diplomat pracovníkem tehdejšího ministerstva zahraničí. Je tedy téměř jisté, že byl minimálně spolupracovníkem StB nebo agentem zahraniční rozvědky. To, že celá rodina emigrovala v roce 1970 mohlo být jen zastíracím manévrem a autor špionážních románů by snadno popsal, jak se takto lze lehce infiltrovat do cizích tajných služeb a dál pracovat pro rodnou stranu. To jsem ale jistě zašel příliš daleko. Také bych mohl vykonstruovat i fantasmagorický scénář, jak byl mladý Švejnar poslán v roce 1990 tehdy ještě fungující komunistickou tajnou službou Havlovi ze zahraničí jako odborník na ekonomiku, aby ve spolupráci s bývalými komunisty stěhujícími se v té době do ČSSD, ohlídal transformaci státního majetku do těch správných rukou. To by ale bylo skutečně příliš, něco takového bych si v žádném případě nedovolil.
Prameny: iDnes, Neviditelný pes, ePortál.

Aktualizace 30.1.2008,11:00: Omlouvám se a beru zpět informaci, že prezident musí mít prověrku na přísně tajné od NBÚ. Poté, co jsem důkladněji prostudoval zákon č.412/2005 Sb ze dne 21. září 2005 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti musím konstatovat, že prezidentem naší republiky se může stát třeba i bývalý agent StB. Cituji ze zákona:
Zvláštní přístup k utajované informaci - § 58
(1) Osobami, které mají přístup k utajované informaci všech stupňů utajení bez platného osvědčení fyzické osoby a poučení, jsou
a) prezident republiky,
b) poslanci a senátoři Parlamentu,
c) členové vlády,
d) Veřejný ochránce práv a zástupce Veřejného ochránce práv,
e) soudci a
f) prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu.
K tomu není co dodat.
30.1.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.