Jak MPSV ctí pravidla snadného přístupu k informacím.

Na můj textový mail, ve kterém jsem upozornil na chybu v jisté stránce Ministerstva práce a sociálních věcí, jsem z MPSV obdržel odpověď :

Vážený pane Bílku, v příloze Vám odbor mzdové politiky MPSV zasílá odpověď na Váš dotaz. S pozdravem Santner

Jako příloha byla doručena vlastní odpověď (!) v souboru "platove tabulky 2008 (Bilek).doc" na hlavičkovém papíře ministerstva. Jednalo se o tabulky pro odměňování duchovních. Uvedené tabulky jsou pro změnu ve formátu PDF. Ministerstvo práce a sociálních věcí stejně jako i jiná ministerstva evidentně fandí firmě Microsoft a ten, kdo nemá Office si musí pracně instalovat do počítače prohlížeč na soubory DOC. Přitom není jisté, kterou verzi microsoftího Office ten který ministerský úředník používá a zda jeho dopis ten můj prohlížeč nebo OpenOffice poslední verze přečte. S tím si starosti nedělá.

Například soubory napsané ve Word 2007 mohou mít nejnovější formát DOCX, se kterým si ani ta poslední verze OpenOffice neporadí. Nešťastný příjemce takového souboru musí situaci řešit instalací pomocného přílepku, který vydala firma Novell. Přitom nemohu potvrdit, zda to funguje i pro jiné verze OpenOffice než jsou verze vydávané firmou Novell a získání tohoto konverteru není nijak snadná záležitost. Kde kdo odkazuje na jistou stránku u Novellů, kde má být download. Ale není a jediný, kdo nabízí stažení verze pro Linux a Windows je Daniel Krhánek, který si jako skutečný inteligent nejen potřebné instalačky stáhnul na svůj web ale i z vlastní iniciativy přidal soubor ve formátu DOCX, který můžete použít pro otestování. Pokud pracujete nebo se chystáte na OpenOffice, raději si to hned stáhněte, jeden neví, jak dlouho to na Krhánkových stránkách zůstane.

Inu, co k tomu dodat, než že se Microsoft opět snaží urvat celý trh kancelářského SW zaváděním vlastních formátů dat a naše státní instituce včetně škol mu v tom vydatně pomáhají. Podle mého názoru by měly státní instituce poskytovat informace i komunikovat s občany pomocí jediného formátu souborů a evidentně by to měly být soubory PDF pro Adobe Reader. Jestliže v něm jsou všechny daňové tiskopisy na portal.gov.cz, není žádný důvod používat formáty firmy Microsoft. Leda, že by snad byli naši nejvyšší státní úředníci firmě pana Gatesa nějak zavázáni. Tomu ale přece každý z nás nemůže ani na chvilku věřit. Je to jen obyčejný bordel, který jistě bude v brzku napraven.

Jen se podívejte, jak skvěle a podrobně definovala naše státní administrativa v Prohlášení o přístupnosti v dokumentu Pravidla tvorby přístupného webu takové kraviny, jako je prohlášení, že "Označení každého odkazu výstižně popisuje jeho cíl i bez okolního kontextu", když odkaz vedoucí z Prohlášení o přístupnosti na novelu Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy vede do žumpy. O tom, jaké jsou závazné formáty souborů poskytovaných uživatelům ke stažení na stránkách státní správy nikde ani ťuk.
Na závěr jeden krátký: víte proč se policajti při bouřce smějí? Protože si myslí, že je fotografují s bleskem.
5.2.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.