Zprávy dnešního dne vypovídají cosi o Česku.

Dnešní zprávy ať už v novinách nebo v televizi vypovídají roztomile o našem středoevropském rybníčku či spíše nočníku: zprávou číslo jedna je nepochybně zítřejší volba prezidenta. Události nabraly veskrze komický směr: volitelé (chtělo by se spíše říci zvolení voli) se už několikátý den dohadují, zda by se měl prezident volit tajně jako ve starém Řecku nebo zvedáním pracek jako v pionýrském oddíle při rozhodování, kam se půjde zítra na výlet nebo veřejnou aklamací se čtením jmen a hlasitým voláním "pro", "proti" nebo "zdržel se". Socani by rádi nahnali svoje vyděšené stádo volitelů do Vladislavského sálu a podrobili by je tam veřejné zpovědi, zda milují svého vůdce a proto budou volit svého pro ně dost nepochopitelného kandidáta, toho amerikána podstrčeného bandou "melounů" neboli zelených. Lidovci zoufale kličkují a snaží se vyvolat dojem, že jsou jak pro tajnou tak i pro veřejnou volbu z jednoduchého důvodu: aby i po příštích volbách si udrželi alespoň to jejich oblíbené ministerstvo obrany a nepřišli tak o zlatý důl. Bez ohledu na to, kdo vlastně vyhraje. Tahle tahanice možná oddálí termín volby prezidenta a vyvolá ústavní krizi, protože jak volit prezidenta, když nevíte jak.

Za zprávu číslo dvě považuji nápad policejního prezidenta přebarvit policejní auta. Už nebudou zeleno-bílá, pravděpodobně proto, že tahle barva příliš připomíná Bursíkovu partaj. Na podzim by se na českých silnicích mohla objevit nová služební auta ve stříbrné metalíze a s modrým pruhem na boku. "Je už téměř jisté, že to tak bude," potvrdil informace MF DNES policejní prezident Oldřich Martinů. Nejspíše se chce zalíbit Topolánkovi a ještě pravděpodobněji má nějakého kamaráda, který spoléhá na dobrý kšeftík při přestříkání všech policejních aut. Já bych ten nápad ještě vylepšil: vybavit i policajty stříbřitými kombinézami s modrým pruhem a blikajícím modrým majáčkem na čepici. Kdyby se blbost prodávala, policejní prezident by si mohl otevřít velkoobchod.

Zprávou číslo tři je nepochybně hláška, že Zuzanka Paroubková opouští po deseti letech řádného členství ČSSD, do které vstoupila, aby podpořila svého muže v jeho raketovém vzestupu. Zpropadený Šlouf řízený na dálku milovníkem becherovky z Vysočiny poradil podle Paroubka jeho bývalé manželce tento dramatický krok, aby její odchod vnesl zmatek do řad jeho věrných. Je to varování pro všechny politiky: hledejte si nové krásnější manželky jen tehdy, když ovdovíte. To platí i pro koulového krále Topolánka či pana soudruha Ratha. Berte si prostě příklad z krále Karla IV.

I když tři zprávy dne by stačily, neodpustím si zmínit ještě jeden šílený nápad, se kterým přišla známá televizní NGO organizace zvaná Člověk v tísni. Agituje české turisty směřující na Kubu, aby si zahráli na mezinárodní agenty bojující proti kubánské diktatuře a přibalili si do kufru deset kilo léků všeho druhu, kteréžto jsou na Kubě nedostatkovým zbožím. Od člověků v tísni dostanete adresy, kam léky doručit. Doufám, že i rady, jak se dostat z kubánského vězení, kam se můžete snadno dostat. O tom, že nemá NGO Člověk v tísni jasno, jak proti Castrovi bojovat je patrné z faktu, že ještě před dvěma lety naopak přesvědčovali její aktivisti české turisty, aby na Kubu nejezdili, protože tam svými dolary podporují Castrův režim. Mluvčímu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamurovi se tahle divoká kampaň nezamlouvá. "Když jsem byl mladší, dělal jsem taky výkřiky do tmy. Tohle není věc, která by změnila situaci na Kubě. Navíc, jak chtějí turistům zaručit, že nebudou mít problémy s kubánskou policií," řekl serveru TÝDEN.CZ Okamura. Nápad s pašováním léků na Kubu zřejmě pochází od poslankyně EP Roithové, která se už loni na Kubu s léky odvážně vypravila zaštítěna nedotknutelností poslankyně evropského parlamentu. V každém případě je to příležitost pro dobrodruhy, kteří si chtějí zahrát na agenta tajné služby místo toho, aby se tam někde váleli na pláži či dováděli s kubánskými prostitutkami.
7.2.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.