Budou lidovci hlasovat pro Klause?

Někteří komentátoři před volbou prezidenta obviňovali lidovce z obchodu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Lidovci toto obvinění odmítali tak důkladně, že hlasovali pro přímou volbu a někteří z nich v první volbě svůj hlas Klausovi nedali. Před druhou volbou lidovci obracejí. "Na základně negativních zkušeností doporučujeme, aby naši volitelé prosazovali volbu tajnou, aby byla zachována důstojnost volby," řekl předseda Jiří Čunek. Lidovci budou chtít navíc hlasy sněmovny a senátu při hlasování sčítat, takže šance, že ODS prosadí tajnou volbu, je velmi reálná.

Zkusme se podívat podrobněji na onen údajný obchod mezi ODS a KDU-ČSL. K 83 miliardám náhrady za majetek zabavený komunisty po roce 1948 došli experti odhadem majetku církví v roce 1948 oceněného současnými cenami. Výsledkem byla suma 135 miliard korun, od níž odečetli hodnotu majetku, který má být vrácen řádům v naturální restituci, zbývá 83 miliard. Včetně úroků, které budou činit 4,85 % ročně, by tak stát vyplatil církvím v průběhu příštích šedesáti let cca 270 miliard Kč. Roční splátka vychází na 4,275 miliardy Kč. Během prvních 20 let je plánováno tzv. přechodné období. "Církve budou muset přejít na jiný způsob financování. Stát jim proto bude přispívat podobně jako dnes (cca 1,3 miliardy korun ročně na platy duchovních a provoz), ale částka se bude každoročně snižovat o pět procent," doplnil informaci ministr kultury Václav Jehlička.(Pramen: Katolický týdeník).

Platy všech zaměstnanců církví jsou vypláceny podle každoročního zákona o státním rozpočtu na základě nahlášeného počtu duchovních jednotlivých církví pro každý rok. Počet osob není nijak omezen a je dán jen požadavky vedení jednotlivých církví. Mezi státem placené osoby patří i osoby vykonávající pomocné práce včetně účetních a administrativy, tedy nikoliv jen duchovních. V nejnižší první platové třídě je plat bez odměn ve výši 9.340 korun, v šesté nejvyšší platové třídě končí plat na částce 32.900 korun. Například v Církvi adventistů sedmého dne je do 5.platové třídy zařazen každý, kdo vykonává "Činnost v církevní administrativě spočívající ve vedení a řízení oblasti nakládání s finančními prostředky a jinými materiálními hodnotami unie" (pramen NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 566/2006 Sb. ze dne 6. prosince 2006), což znamená bez zvláštních odměn plat pro tuto funkci ve výši mezi 17.640 - 28.840 korun českých. Odměnu za vyšší výkon může církev duchovnímu poskytnout za vysokou kvalitu výkonu činnosti nebo její vyšší rozsah až do výše 50 % základního platu 12. platového stupně (je dán lety praxe) v platové třídě, do které je duchovní zařazen nebo za splnění mimořádného nebo zvlášť významného úkolu.
Pro porovnání: za rok 2007 bylo evidováno 4.378 církevních zaměstnanců včetně kněží a na jejich platech včetně odměn bylo vyplaceno celkem 1,285 miliardy korun (pramen). Z toho vychází průměrný měsíční plat včetně mimořádných odměn na jednoho zaměstnance církví ve výši 24.459 korun.
14.2.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.