Nemáte rádi RealPlayer? Není divu, je to badware!

"RealPlayer překročil linii – a stal se "badwarem". Populární multimediální přehrávač RealPlayer ve verzích 10.5 a 11 byl po dlouhých diskusích zařazen do kategorie „badware“ – špatný software. A jak takový může být do budoucna detekován antivirovými nebo antispywarovými programy. Důvodem se stala skutečnost, že ve verzi 10.5 vyskakují na uživatele bez varování reklamní okna (pokud se neregistruje), verze 11 zase instaluje do počítače bez varování a vědomí uživatele ovladač ActiveX (který navíc v systému ponechává i po případné odinstalaci). Bezpečnostní problém je např. v tom, že v systému zůstane komponenta, o které uživatel nemá ponětí a která se tak může stát případným rizikem", píše Tomáš Přibyl v článku Bezpečnostní perličky – leden 2008.

Pokud chcete dát na jeho slova a hledáte raději starší verzi programu RealPlayer, najdete jej buď na forms.real.com nebo na serveru oldversion.com. Na posledně zmíněném místě najdete i řadu jiných památečních verzí, které se mohou hodit při reinstalaci nějakých starožitných počítačů použitých pro domácnost. Pro skutečné fajnšmekry je tu i Internet Explorer 1.0 nebo ve své době oblíbený Netscape 4.7.

Nejste-li supermediálním zuřivcem, který může být bez extrabuřtů obsažených v poslední verzi RealPlayeru a obáváte se navíc jeho bezpečnostních rizik, odinstalujte nemilosrdně jeho verzi, kterou právě máte v kompu a nainstalujte si místo toho zajímavý produkt nazvaný Real Alternative, který jednak obsahuje kodeky pro mediální soubory RealMedia (*.rm *.ram *.rmvb *.rpx *.smi *.smil) a současně si můžete nainstalovat velice sympatický Media Player Classic, který bude tyto soubory přehrávat. A nejen tyto soubory, ale přehraje vám i film na DVD nebo uložený v adresáři na pevném disku.

Aktuální verzi Real Alternative si můžete stáhnout třeba na Codecguide.com. Pokud při instalaci nezvolíte instalaci Media Player Classic, nabídne se vám v dalším dialogu volba pro určení Windows Media Playeru jako výchozího pro přehrávání souboru RealMedia. On to, jak jistě víte, normálně neumí a právě balík Real Alternative jej to naučí. V závěru instalace si můžete upřesnit konfiguraci pro přehrávání RealMedia souborů, zejména rychlost vašeho připojení, případné nastavení proxy serveru a velikost vyrovnávacího bufferu. Přeji mnoho zdaru a dobrý zvuk i obraz.
19.2.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.