Proč jde Gates tak dolů s cenami?

Nové doporučené koncové ceny, které se mohou lišit v závislosti na distributorovi, činí 2 250 Kč za Windows Vista Home Basic, 3 200 korun za Home Premium a 7 650 Kč za verzi Ultimate. A tak už dnes můžete koupit českou verzi Microsoft Windows Vista Home Basic CZ OEM za 1 764 korun. To je cena pro koupi s novým počítačem docela slušná a pravděpodobně si můžete nová wokna koupit i bez toho nového počítače za stejnou cenu.

Příčiny tak razantního snižování cen jsou jasné: Windows Vista si můžete koupit bez obav prakticky jen s novým počítačem, protože váš starý miláček by to neutáhnul. Pokud chce tedy Microsoft udržet alespoň stávající hladinu tržeb, musel snížit ceny. Je to výhodné samozřejmě i pro prodejce počítačů, kteří se začali obávat, že díky docela dobře fungujícím Windows XP bude zájem o nové počítače klesat. Celý byznys tohoto sektoru je poháněn ve skutečnosti právě vývojem SW. Programátoři Microsoftu nové verze vyvíjejí pochopitelně na počítačích se stále vyššími parametry pod záminkou, že čím rychlejší počítač budou mít, tím dříve bude nový produkt na světě. Nezabývají se ani trochu nějakou optimalizací, pravděpodobně ji mají zakázanou a tak nové verze kynou, zabírají stále více místa na discích a v operační paměti. Stížnosti na pomalý chod aplikací se pak od uživatelů jen hrnou a není jiné řešení, než nakoupit nové superpočítače. Přitom naprosté většině uživatelů by stačil starodávný PC z roku 1995 vybavený diskem 2GB, pamětí 128MB a procesorem Intel 80386. Jako operační systém Windows 95, Internet Explorer 3.2 a pro práci Office 97 s nějakým účetnictvím nejlépe v DOSu.

Taková zaostalost, řeknete si. Ale pro administrativu a řízení průměrné firmy by to i dnes dokonale stačilo! Jenže by nebyla práce pro miliony SW pracovníků a pro další miliony pracovníků ve výrobě HW. Celosvětová krize by ohrozila ekonomiku víc než nějaké patálie s hypotékami v USA. A tak vám nezbývá nic jiného, než stejně tak, jako se zbavujete svého starého auta i když vám stále ještě slouží, stejně tak musíte každé tři až čtyři roky dát do sběru svoje počítače a příslušné programové vybavení. Takové jsou zákony trhu, jehož jedním z významných motorů jsou vývojová pracoviště firmy Microsoft. Ať už se vám to líbí nebo ne.
20.2.2008 9:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.