Česko, společnost s ručením omezeným?

Největší česká telekomunikační společnost Telefónica O2 si v loňském roce podle odhadů analytiků oslovených ČTK vydělala 9,5 miliardy korun. Podle analytiků však větší pozornost než samotné výsledky firmy budí očekávané zveřejnění výše dividendy. Podle odhadů by hrubá dividenda na akcii mohla pohybovat v rozpětí 42 a 45 korun.
Komerční banka by měla dosáhnout za loňský rok čistého zisku 10,8 miliardy korun. Došlo by tak k meziročnímu navýšení zisku zhruba o osmnáct procent. Polostátní ČEZ je nejziskovější domácí firmou. Vedení společnosti již před koncem roku odhadlo, že se čistý zisk za rok 2007 vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun.
Suma sumárum to dělá jen u těchto tří firem téměř 63 miliard. Což je prakticky deficit státního rozpočtu za rok 2007. Kdyby byly tyto firmy státní, bylo by po starostech, napadne vás. Otázkou je, zda by byly ekonomické výsledky těchto firem stejné, kdyby je řídili státní úředníci. Nejspíše namítnete, že určitě nikoliv. Kde se ale ve vás vzala ta jistota? Pochybujete snad o schopnostech státem placených úředníků? Vždyť jich máme například ve vedení malých obcí i velkých měst velké množství a rozhodují často o miliardových investicích z peněz, které jste jim nedobrovolně odevzdali formou daní. A není jich málo: podle posledních údajů ČSÚ pocházejících bohužel z roku 2005, bylo jen ve vládních institucích (Goverment) zaměstnáno 687 tisíc osob, celkem ve veřejném sektoru (Public) 1.035 milionu z celkového počtu 4.049 milionu zaměstnanců.

Jestliže byly v minulosti politickými rozhodnutími výše zmíněné skvěle profitující firmy zcela nebo v případě ČEZ částečně zprivatizovány, pak se musíme domnívat, že tato rozhodnutí byla učiněna na základě přesvědčení, že státní úředníci a státní vedoucí manažeři nejsou schopni kvalitně a efektivně takové firmy řídit a přinášet do státní pokladny nemalé zisky. Pokud takové důvody přijmeme jako pravdivé, pak se musíme děsit toho, jak nakládají s našimi penězi ti, kteří nadále ve státní správě pracují a rozhodují o utrácení veřejných peněz. Dovedeno ad absurdum, bylo by pravděpodobně nejvhodnější privatizovat celý stát a řídit jej podobně, jako kteroukoliv velkou národní či nadnárodní korporaci. Něco jako Česko, společnost s ručením omezeným nebo Česko, akciová společnost. Odpadly by nám pak i starosti s volbami politiků včetně prezidenta. Zdá se ale, že na začátku třetím tisíciletí nám nic takového nehrozí, i když někteří ekonomové či vědci tvrdí, že je již dnes řada států ovládána nepřímo nejen národními, ale především nadnárodními korporacemi. Takže k převzetí řízení státu zvaného Česko soukromými osobami či firmami už možná došlo, jen nám o tom zapoměli říct. Více pramenů k zamyšlení najdete zde.
21.2.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.