Ničivý účinek biopaliv na životní prostředí.

Paradoxně na rostoucí nedostatek vody budou mít negativní vliv i "módní" snahy o boj s klimatickými změnami. Ty totiž problém s nedostatkem vody ještě urychlují. Příkladem jsou třeba biopaliva, která mají snížit spotřebu fosilních paliv, jako je ropa, a zpomalit tak globální oteplování. Jenže ta se vyrábějí většinou z obilnin. A při jejich pěstování se také spotřebuje obrovské množství vody. Třeba na jeden lit bioetanolu je v průměru potřeba asi 1000 litrů sladké vody. Na výrobu litru benzinu z ropy je třeba jen 2,5 litru vody. Více zde.

Jak informuje iHned.cz, britský parlamentní výbor pro hodnocení životního prostředí vyzval tamní vládu, aby na využívání biopaliv uvalila moratorium. Zpráva výboru tvrdí, že jejich vliv na životní prostředí je záporný a pěstování zdražuje potraviny... ...Experti tvrdí, že negativní dopad biopaliv na životní prostředí a ceny potravin je nesporný. Odborník OSN na výživu Jean Ziegler kvůli tomu již v loňském roce vyzval k pětiletému odkladu biopaliv a označil jejich produkci z obilí za "zločin proti lidskosti" a "katastrofu pro chudé"...
...Proti závěrům britského výboru se postavila farmářská lobby, která z podpory biopaliv těží ve světě nejvíce. "Biopaliva představují jedinou obnovitelnou alternativu nahrazování fosilních paliv v dopravě a je to způsob, jak řešit čtvrtinu britských uhlíkových emisí, za něž je silniční doprava zodpovědná," uvedl prezident Národního svazu farmářů Peter Kendall.

Jak je z uvedených citací z tisku patrné, nečeká nás po vyčerpání světových zásob nafty nic povzbudivého. Budeme sice jezdit v automobilech poháněných lihem, přitom ale o hladu a žízni. Jak se zdá, budeme si muset vybrat: cestování odnikud nikam nebo život bez dopravy s dostatkem pitné vody a potravin.
22.2.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.