Londýnské listy 2.

Moji přátelé jistě pochopili, že jsem se vypravil po dlouhém rozmýšlení za svoji dcerou a dvěma vnoučaty. Nejsem tady sice jako ilegální gastarbaitr, ale práce je tu dost. Dcera má byt po částečné rekonstrukci, ale spousta toho pro mě zůstalo k dodělání. Zeť jaksi nevyrostl s kladívkem a šroubovákem v ruce a je tak nějak britsky bezradný i pokud jde o takové věci, jako že nezvoní domovní zvonek. Přidělat na stěnu sušák na prádlo (ten jsem musel dovézt z Česka, nejsou tu k sehnání) je už naprosto nad jeho síly. Našel jsem v zapadlé krabici ve sklepě jakousi velmi historickou jednorychlostní vrtačku bez příklepu, jejíž kabel vlál napůl vytržený ze zástrčky. Takže dnešní díl bude o neuvěřitelné britské zástrčce, která mě připoměla moje poválečné dětské experimenty s mohutným a silným elektrickým proudem. Měli jsme tenkrát v domě na pražských Vinohradech úžasné porcelánové zásuvky, které v sobě skrývaly papírovou pojistku. Tu se mě dařilo velmi často spálit a tak jsem si osvojil nejen výměnu drátku v pojistce ale i celou výrobu pojistky z papíru a kousků staniolu. Za zásadní pokus z těch časů považuji výrobu vodíku a kyslíku pomocí dvou drátů napájených proudem 120 voltů zaražených ve špuntu a ponořených do mírně osolené vody. Již tenkrát ve čtyřicátých letech jsem chápal, že budoucnost má vodík a nikoliv nafta.

Ale zpět k té skvělé britské zástrčce. Má totiž v sobě také pojistku, ovšem keramickou a naprosto důkladnou tříampérovou, jak je ostatně patrné na snímku. A velmi jednoduše se do ní připojují dráty, mnohem lépe než do těch našich. Britové velmi dbají na bezpečnost, protože i zásuvky mají vypínač a pochopitelně jsou k dispozici také plastové kryty bránící dětem strkat prsty či nějaké předměty dovnitř. Když ale nahlédnete do podpalubí britských řadových domků, budete upřímně zděšeni. Naleznete tam rozvaděče často pamatující královnu Viktorii a kabely jen tak různě vlající pod podlahou přízemí a mizící v temných skulinách dřevěných konstrukcí někam nahoru. Pro českého revizního technika by to byl strašidelný sen a nebyl by ochoten svoje kulaté razítko ani na chvíli vytáhnout z brašny. Prý se ale žádné zvláštní katastrofy nedějí právě proto, že když něco vybouchne, stane se to ještě před zásuvkou nebo při nejhorším v zásuvce. Bohužel britské technologické triky se nedají přenášet na evropskou pevninu, mají tady totiž zcela odlišné vidlice pocházející pravděpodobně z prvních návrhů pana Alessandro Volty nebo pana Edissona, který vynalezl právě tu pojistku, možná, že v tom má prsty i pan Nikola Tesla.

A držte mě palec, dnes jdeme nakupovat do obchodu pro řemeslníky rawplugy, screwy, fine file, varnish paint for stair rail, fine pantbrush, emery paper, live conductor tester, isolation tape, door fiber seal a sash window lock. Jistě je vám jasné, co mě ještě v tom velkém maloměstě Londýně čeká.
26.2.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.