Jak přetáhnout poštu z webmailu do Outlook Expressu?

Následující návod je určen pro ty z vás, kteří si pořídili konečně domů počítač a rádi by v něm měli veškerou přijatou i odeslanou poštu, kterou zatím řešili pomocí webmailu neboli službě, kterou poskytuje zdarma řada serverů, například Atlas.cz a další. Je to sice jednoduché, ale poněkud pracné.

  1. Vytvořte si v Outlook Expressu účet odpovídající vašemu účtu ve webmailu. Musíte si zjistit POP server, ze kterého budete poštu tahat. Většinou se jmenuje POP3.jménodomény.cz nebo nějaká jiná koncovka podle toho, na jaké doméně webmail máte. Musíte od vašeho poskytovatele připojení také znát jméno SMTP serveru pro budoucí odesílání mailů z Outlooku Express. Pozor, nelze většinou použít SMTP server, který uvádí návod pro práci s webmailem. Jméno SMTP serveru včetně uživatelského jména a hesla musíte mít od poskytovatele připojení k internetu.
  2. Předpokládám, že máte všechnu došlou poštu na webmailu v adresáři Doručená pošta (Inbox). Takže spustíte Outlook Express a zvolíte funkci Přijmout poštu. Do vašeho počítače se vám nasypou všechny maily. Abyste mohli dostat do Outlooku Express z webmailu i odeslané maily, musíte si počínat poněkud krkolomě.
  3. Vytvořte si v Outlook Expressu dočasný adresář/složku/folder např. InboxDocasny a do něj přesuňte celý obsah Doručené pošty/Inboxu.
  4. Ve vašem webmailu přesuňte všechny maily ze složky Odeslaná/Sent Items do této nové dočasné složky.
  5. Opět zvolte funkci Přijmout poštu/Receive all a nasype se vám z webmailu odeslaná pošta do Outlook Expressu do složky Doručená pošta. Z té to přesuňte do složky Odeslaná pošta.
  6. Z dočasné složky InboxDocasny přesuňte vše zpátky do složky Doručená pošta.
  7. Smažte prázdnou složku InboxDočasný. A je to hotovo.

Připadá vám to poněkud šílené? Ale funguje to. Pokud jde o adresář mailových adres, který jste měli na webmailu, žádná elegantní cesta není. Můžete jej jedině zkopírovat z webové stránky (Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V)a ručně z něj udělat soubor typu CSV, kde jsou jednotlivé údaje odděleny čárkou. Podrobnosti si už získejte sami pomocí následujícího cvičení:

  1. Zadejte si dvě nové adresy do zatím prázdného adresáře v Outlook Expressu.
  2. Udělejte si export adresáře do souboru CSV.
  3. Prostudujte, jak má vypadat jeho struktura pomocí Poznámkového bloku. Důležitá informace: první řádek musí obsahovat jména těch údajů, které jste se rozhodli cvičně exportovat a které budete importovat.
  4. Podle tohoto vzoru ručně upravte kopii adresáře z webu nakopírováním hlavičky (musí být!) a čárky mezi údaji hezky doklepejte.
  5. Udělejte si do Outlook Expressu import adresáře z tohoto vámi vytvořeného textového souboru s příponou CSV.

Doufám, že jsem některým z vás pomohl, jak na to. Krásný den dnes mít nebudu, skočil na mě ten svinský britský chřipkový bacil, kterému jsem tam 14 dní odolával. Plyne z toho jeden vědecký závěr: jeho inkubační doba je 14 dní. Doufám, že se do pondělí natolik zberchám, abych vám přinesl něco ke čtení.
14.3.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.