Nestarejte se, holoubkové, Evropa svoji smlouvu mít bude.

Naši milí zákonodárci budou prý příští týden projednávat ratifikaci nové smlouvy o Evropské unii. Referenda netřeba, vůli lidu známe, říkají. Není ale až tak moc nová, ta smlouva. Ve skutečnosti se jedná o původní "Ústavu EU", která byla po několika nezdařených pokusech o přijetí v referendech některých států EU odmítnuta a poté bruselským aparátem přepracována do tzv. Lisabonské smlouvy. Naprosto trestuhodná je podoba, v jaké byla tato "nová" smlouva předložena jednotlivým státům k ratifikaci. Rádi byste si ji přečetli, holoubkové? Text ale obsahuje pouze změny původního textu. Pro ilustraci malá ukázka z úředního věstníku Evropské unie a to hned ze samotného začátku textu:

1) Preambule se mění takto:
a) vkládá se nový druhý bod, který zní:
„INSPIRUJÍCE se evropským kulturním, náboženským a humanistickým odkazem, ze kterého vzešly všeobecné hodnoty nedotknutelných a nezadatelných práv lidských bytostí, demokracie, rovnosti, svobody a právního státu,“;
b) v dosavadním sedmém, nově osmém bodě se za slova „této smlouvy“ vkládají slova „a Smlouvy o fungování Evropské unie“;
c) v dosavadním jedenáctém, nově dvanáctém bodě se za slova „této smlouvy“ vkládají slova „a Smlouvy o fungování Evropské unie“.

Je vám to už jasné? Žádný jiný oficiální text Lisabonské smlouvy nebyl administrativou EU zveřejněn a tak naši volení zástupci mají hlasovat o její ratifikaci, aniž by celý text kdy četli. Nemusíte se obávat, nebude jim to dělat žádné potíže, jsou na takový postup již dávno vycvičeni. Neustále totiž projednávají texty českých zákonů obsahující stejné formulace jako "se mění takto: bod b) se ruší, za slovo pytel se vsouvá "prázdný" a tak podobně. Zvedají pracky nikoliv podle svého osobního přesvědčení o správnosti textu zákona, ale podle toho, co jim nahlásí předseda jejich poslaneckého klubu, který to dostane befelem od sekretariátu strany. To, čemu se říká parlamentní demokracie je ve skutečnosti docela obyčejná a sprostá diktatura několika lidí, kterým se podařilo na krátkou dobu díky blbosti voličů uchvátit moc ve státě. Tento postup také vysvětluje množství zákonodárných zmetků a příval novel, které se zpotvořeniny, zvané hrdě zákony, snaží spravit či spíše záplatovat poté, co jim daný paskvil omlátí média o palici.

Ale zpět k Lisabonské smlouvě, která není pouhou lokální zpatlaninou, již lze snadno smést novým hlasováním v českém kocourkovském parlamentu. Děsivé na tom je, že tento nejdůležitější dokument EU již podepsal místo českého prezidenta jakýsi Mirek Topolánek, i když zcela nepochybně nečetl její text v podobě, které se říká konsolidovaná, tedy v našem případě text odvrhnuté ústavy EU pozměněný podle textu smlouvy Lisabonské. Nejspíše to nečetl vůbec. A nemohl to nepodepsat, když jej do Bruselu pozvali. Přece to podepsali všichni. Stejně to fungovalo v minulém století s Moskvou.

Poté, co se objevily v médiích reakce na "pozměňovací" formu dokumentu, který má být ratifikován členskými vládami aniž fyzicky existuje, se teprve v lednu objevilo v českém parlamentu konsolidované znění Lisabonské smlouvy vytvořené podomácku českou institucí zvanou Parlamentní institut jako "Neoficiální konsolidovaná verze Smlouvy o Evropské unii ve znění Lisabonské smlouvy". Znamená to snad, že zákonodárci budou hlasovat o ratifikaci veledůležitého dokumentu na základě jakési neoficiální verze zpatlané kdesi v Parlamentním institutu? Takové nebezpečí ale nehrozí: naši milí posranci a senilátoři to odklepnou, aniž by se namáhali nějakým čtením. Prostě jako za starých časů, tedy těch komunistických. Nové časy jsou přece ve znamení socialismu, kterému se bude po jeho zhroucení říkat bruselský.

Důkazem o arogantosti bruselské administrativy je odpověď na sugestivní fiktivní dotaz neznámého fiktivního občana (metoda "otázku si položím sám") Proč není smlouva čitelnější? uveřejněná na serveru europa.eu, oficiální hlásné troubě EU: Změny zakládajících smluv EU se vždy prováděly prostřednictvím pozměňujících smluv, které obsahují pouze změněná ustanovení. Tak tomu bylo v případě Jednotného evropského aktu i Maastrichtské, Amsterodamské a Niceské smlouvy. Lisabonská smlouva používá tutéž metodu. Dvě hlavní smlouvy EU se budou nově jmenovat „Smlouva o Evropské unii“ a „Smlouva o fungování Evropské unie“. Obě smlouvy budou na stejné úrovni.
Jejich konsolidované znění bude zveřejněno po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost.

Přestávám se v tom orientovat: tzv.Lisabonská smlouva jsou jen dodatky a změny "Smlouvy zakládající ústavu pro Evropu", která byla zamítnuta v referendech ve Francii a Nizozemí. Nakonec vzniknou jakési dvě nové smlouvy, které se ale nebudou podepisovat ani ratifikovat. To tak, holoubkové. Chtěli byste text dopředu? Až bude "dodatková" Lisabonská smlouva-nesmlouva ratifikována a platná, pak si ty nové dvě smlouvy bude moci každý v klidu přečíst. Nemýlil jsem se: opravdu je to bruselský socialismus. Jen mě mrzí ta krásná modrá barva na vlajce. Rudá by byla výstižnější. Jenže oni se už poučili, jdou na to sofistikovaně. Je to také důsledek toho, že jsou mnohem lépe placení než komunističtí vůdcové v minulém století. Vzhůru, soudruzi, vzhůru do boje za novou socialistickou Evropu. Už se těším na budoucí život ve Svazu evropských socialistických republik. Už teď to funguje lépe, než komunistické panství budované Sovětským svazem. A naši parlamentní hlasovací automati to mají snadné: jejich institut jim vše předžvejkal, aby nevypadali před televizními kamerami při hlasování zmateně.
18.3.2008 08:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.