Vojenské základny na cizím území jsou zárukou míru.

Češi by v případě ruských kontrol na radarové základně, která by jako součást protiraketového deštníku mohla vyrůst na českém území, měli mít podle Američanů možnost kontrolovat základny v Rusku. Je to jeden z amerických návrhů předložených při úterním jednání ministrů obrany a zahraničí Spojených států a Ruska v Moskvě.

Američané tím světu nabízejí zcela novou koncepci mezinárodní politiky schopné zabezpečit trvalý světový mír. Dovolím si ve smyslu zmíněného návrhu pohled do nedaleké budoucnosti: státy by budovaly na územích cizích států vojenské základny vybavené radary a raketami všeho druhu schopné zasáhnout jakékoliv zbraňové systémy ve vzduchu, ve vesmíru i na zemi či na moři. Samozřejmě by taková základna byla pod kontrolou nejen hostitelské země, ale i dalších států, které by o to požádaly. Tento ozbrojený mír by zajistil, že by každý pokus o narušení vojenské rovnováhy byl v zárodku odhalen a zneškodněn. Tedy něco jako studená válka všech proti všem. Hospodářsky slabé státy by si pochopitelně nemohly podobné nákladné investice dovolit a stály by tak trochu stranou od úsilí směřujícímu k udržování světového míru. Přesto by mohly tyto státy vysílat svoje kontrolory do vojenských základen cizích států a získávat tak alespoň kontrolu informační. Aby personál této celosvětové sítě vojenských základen neupadal do nebezpečné apatie, probíhaly by trvale simulované útoky z náhodně zvolených základen na jiné podle vzoru celosvětových online hráčských sítí. Podobná simulovaná cvičení jsou stejně již dnes součástí výcviku všech armád.

Můj návrh má bohužel jeden významný háček: co dělat v případě, kdy se některý ze států rozhodne obsadit vojensky území jiného státu například pod záminkou svržení tamějšího nedemokratického režimu nebo kvůli zajištění strategických ložisek nafty nezbytných pro šťastný a demokratický život vlastních obyvatel. Doufám, že i tento problém schopní američtí politici a diplomaté brzy vyřeší k všeobecné spokojenosti a konečně všude zavládne celosvětový mír. K tomu nám dopomáhej Adonáj, Hospodin, Alláh, Buddha i všichni svatí.
20.3.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.