Komunistický svaz mládeže je zrušen ale žije dál.

Městský soud v Praze rozhodl, že ministerstvo vnitra zrušilo Komunistický svaz mládeže (KSM) v souladu se zákonem. Soud tak zamítl žalobu KSM na ministerstvo, ve které členové svazu žádali, aby soud rozhodnutí ministerstva zrušil. Verdikt zatím není pravomocný, lze proti němu podat kasační stížnost. Ministerstvo vnitra rozpustilo KSM v říjnu 2006 kvůli programu, v němž svaz uváděl, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským. To podle ministerstva bylo v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod a také neslučitelné se základními demokratickými principy.
Jenže svazáci se jaksi nerozpustili a bez ohledu na rozhodnutí ministerstva vnitra i soudu dál agitují. Cituji z jejich stránek na internetu:

"KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských – zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu, jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem.
...
KSM si je vědom toho, že kapitalismus nemůže být jednoduše reformován. KSM proto stojí na straně boje za revoluční překonání kapitalistického řádu masami pracujících."
Více na oficiálních stránkách "zrušeného" svazu.

Navzdory soudnímu potvrzení rozpuštění KSM se o víkendu 22. – 23. března v Praze uskutečnil 8. sjezd této organizace pod heslem „Komunisté v čele boje za práva většiny mládeže, mír a socialismus!". Podle předsedy KSM Milana Krajči se KSM chce dál bránit snaze o své zrušení. Jakmile obdrží rozsudek soudu, který potvrzuje, že ministerstvo vnitra svaz rozpustilo v souladu se zákonem, podá proti němu kasační stížnost.

Existence KSM dokazuje jeden fakt: když se člověk narodí, je jen prázdná nádoba. A záleží na tom, kdo jej vychová a co mu do jeho prázdné hlavy někdo nalije. Když je nemluvně ponecháno v pralese, vyroste z něj opice či vlk, když vyroste v rodině zloděje, bude z něj s největší pravděpodobností zloděj. Když se dostane v pubertě do špatné party, může z něj být i člen KSM. Tento spolek pubescentů je řízený členy KSČM, kteří mazaně využívají i tradiční odpor mládeže k autoritám, zejména pak k vlastním rodičům, úřadům, škole. Vytvořit v nezralém prázdném mozku iluzi o společenské změně vedoucí k lepšímu životu je snadný úkol. V minulosti to předvedli dokonale Němci výchovou mládeže v oddílech Hitlerovy mládeže, dnes se na mládež zaměřil pomocí podobných metod v Rusku i Putin v mládežnickém hnutí Naši. Otázkou zůstává, zda pokusy o zrušení KSM nevedou jen k jeho větší popularizaci mezi mládeží, jejíž jistá část hledá jakoukoliv platformu, ve které by mohla vyjádřit svůj odpor ke všemu a všem kolem sebe. A hlavně se zůčastnit boje s režimem, který právě vládne, být napaden policií a ocitnout se na obrazovkách televizí a stát se tak hrdinou v očích svých soudruhů. Vzpomeňte si v této souvislosti i na srdceryvné příběhy bývalých mladých komunistů, kteří "věřili" a později "procitli", aby pak proti komunismu bojovali, ponejvíce hubou a perem, jako na příklad spisovatel a dramatik Kohout, který se dodnes vyprávěním o svém "procitnutí" docela slušně živí. Smysluplné by tedy bylo podobná hnutí nalevo i napravo ignorovat, nevěnovat jim pozornost v médiích. Proto se na tomto místě zavazuji, že již více o KSM psáti nebudu. Venku sice opět poletuje sníh, ale jaro je už za dveřmi, prý se od čtvrtka začne opravdu oteplovat a nastane čas dělat něco smysluplného. Například zasít zeleninu a květiny a čekat na ten zázrak, který předvádí příroda každé jaro.
25.3.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.