SOCIALISMUS PRO 21. STOLETÍ.

Pod tímto názvem byl vypracován politology KSČM materiál popisující cestu, kterou se hodlají čeští komunisté dobrat zpět moci v tomto státě. Zda se jedná o materiál podvracející samotné základy naší společnosti, to nechť posoudí jiní odborníci ministerstva vnitra specializovaní na extrémistická hnutí a politické strany. Pokud se vám natolik obrací žaludek, že nemáte na to si přečíst celý tento úchvatný dokument, nabízím vám několik zvláště pěkných pasáží, některé jsem i zvýraznil tučně. V případě náhlé nevolnosti raději ihned opusťte tuto stránku. Cituji:

Potenciální revoluční fronta se rozšiřuje o účastníky různých sociálních hnutí, alterglobalisty, o ochránce životního prostředí, o přemýšlivé intelektuály, o revoluční mládež, o zastánce sociálního státu a o další skupiny osob, z nějakého důvodu nespokojených se stavem věcí za kapitalismu. Přestože většina z nich nemusí mít a ani nemá socialistické cíle a stranictví se i záměrně vyhýbají, svou činností kapitalismus objektivně oslabují. Mnohé z nich prostá logika vývoje posléze dovede k přesvědčení, že svých cílů mohou dosáhnout jenom při celkové změně společenského řádu.
Socialistická revoluce nemusí začínat jako socialistická, může se rozvinout z revoluce národní, demokratické, environmentální či jiné. Jejími nositeli mohou být v jejích různých fázích různé společenské vrstvy či skupiny a její socialistická orientace se může prosadit až po delší době.
Levicově orientované strany mohou utvořit socialisticky orientovanou vládu, která po získání většinové politické moci naváže na nejlepší stránky předchozího společenského vývoje (např. využitím pozitivních prvků ideje a praxe sociálního státu) a bude postupně uskutečňovat socialistické změny v ekonomické a sociální oblasti. Zvolí hospodářskou, zejména daňovou a pracovně-právní politiku, omezující vykořisťování zaměstnanců a vnese do hospodářství prvky strategického řízení. K dalším krokům patří postupný výkup strategicky významných podniků tam, kde nad nimi byla ztracena společenská kontrola (zejména v oblasti dopravy, energetiky, informací, vybraných finančních oborů). Tím omezí ekonomickou svévoli soukromého vlastnictví a vliv soukromého nadnárodního kapitálu.
Touto nenásilnou, právní řád plně respektující cestou která nijak nenaruší běžný chod ekonomiky, bude postupně sílit socialistický sektor a stávat se základním pilířem národního hospodářství. Postupně budou vznikat a působit i socialistické nadnárodní a celosvětově působící instituce.

Politický postup socialisticky orientované vlády bude bezpochyby obtížný. Bude muset být koordinován s postupem vlád dalších stejně orientovaných zemí, aby nedocházelo k nežádoucí ekonomické, ale i politické migraci; bude muset čelit odpůrcům socialistického vývoje stejně jako těm, kteří ho budou chtít zbrkle urychlit; bude se muset vyrovnávat s dezinformacemi a politickými kampaněmi, s cílevědomou manipulací i s živelnými tlaky v zahlcených informačních sítích. Nebude však diktaturou proletariátu v žádné z jejích dosud realizovaných podob; bude demokratickou vládou většiny, obhajující zájmy této většiny a snažící se tuto většinu vést k politické aktivitě, k pochopení vlastní zodpovědnosti za svůj život.

...

Po odstranění monopolu soukromého kapitalistického vlastnictví bude možno:
- zajistit rovné právo na práci pro všechny;
- zajistit všem odměnu za práci podle zásluhy;
- zajistit všem rovné právo na vzdělání, zdraví a na další kultivaci osobnosti;
- zajistit sociální jistoty pro všechny pracující a důstojné životní podmínky.

V těchto podmínkách zmizí třídy s nesmiřitelnými zájmy, příslušníci všech tříd budou vtahováni do nových společenských vztahů a budou se vyrovnávat s celospolečenským zájmem.
Tím samozřejmě nezmizí rozpory mezi jednotlivými společenskými skupinami, ale tyto rozpory se budou řešit podstatně méně konfliktními a dramatickými formami. Z toho vyplyne nezbytnost plurality politického spektra, která nahradí monopol jedné strany.

...

Tento proces vývoje k socialismu bude mít i své mezinárodní souvislosti, bude možný jedině ve velkém nadnárodním měřítku. Vyžaduje koordinovanou činnost mezinárodní levice a komunistického hnutí. Půjde o vzájemně se doplňující procesy evoluce a revoluce propojené demokratickou cestou uskutečňování.

Celý dokument na serveru KSČM najdete zde.

Doufám, že jsem vám nezkazil začátek dnešního dne. Cílem bylo vás přinutit k závazku, že v příštích volbách skutečně půjdete volit. Doufám, že nikoliv právě KSČM nebo ČSSD.
27.3.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.