Politická schizofrenie v Ústavním soudu.

Osm z patnácti soudců Ústavního soudu kritizuje zákon, na jehož základě vznikl Ústav pro studium totalitních režimů (ÚpSTR). Vadí jim hlavně to, že v radě a vedení ústavu nemohou pracovat bývalí členové komunistické strany. Někteří dokonce považují za nevhodný celý zákon a vyslovili se pro jeho zrušení. Své argumenty nyní zveřejnili v takzvaných odlišných stanoviscích k nálezu, jímž těsná většina soudu nedávno zamítla návrh 57 poslanců ČSSD na zrušení zákona.

Ústavní soud návrh skupiny poslanců ČSSD projednal s tímto výsledkem (cituji z Nálezu Ústavního soudu):

I. Ustanovení § 7 odst. 9 zákona č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a o Archivu bezpečnostních složek a o změně některých zákonů, se ve slovech „řádně nebo“ ruší dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. II. V ostatním se návrh zamítá.
Ústavní soud dospěl k závěru, že mezím ústavnosti se vymyká obsah části ustanovení § 7 odst. 9 zákona, podle kterého může Senát odvolat člena Rady, nevykonává-li řádně nebo po dobu delší než šest měsíců svoji funkci, a to ve slovech "řádně nebo" s akcentem na řádný výkon funkce. Člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů může být tedy Senátem ČR odvolán jen tehdy, nevykonává-li svoji funkci po dobu delší než 6 měsíců bez ohledu zda svoji funkci koná řádně či neřádně...

Někteří soudci Ústavního soudu ale v závěru Nálezu uvedli svoje námitky. Nejzásadnější výhrady k zákonu vyjádřili předseda soudu Pavel Rychetský a soudce Jan Musil. Podle obou právníků měla být norma zrušena. Ústav podle nich vznikl vysloveně na politickou objednávku a své proklamované vědecké poslání pouze předstírá. "Ve skutečnosti jeho činnost neskýtá žádné záruky objektivního vědeckého poznání," uvedl Musil. Zejména Rychetský ve svém vyjádření uvádí, že vyloučením bývalých komunistů z účasti na práci Ústavu se mu jeví zákon jako protiústavní. Soudce Vojen Güttler je toho názoru, že by v Ústavu měli mít možnost pracovat i bývalí komunisté. Podobný názor mají i soudci Jiří Nykodým a Pavel Holländer. Eliška Wagnerová označuje za "Neskutečně lehké krácení politických práv ve jménu demokracie..." fakt, že podmínkou pro práci v Ústavu je nestranickost kandidátů. Soudce Jan Musil totéž označuje za "Porušení svobody práva sdružovat se v politických stranách a hnutích.". Proti podmínce nestranickosti se ohrazují i soudci František Duchoň a Vladimír Kůrka.

Celkem tedy osm soudců Ústavního soudu z patnácti nesouhlasí s jeho rozhodnutím, ačkoliv nejméně jeden z nich musel hlasovat pro onu výše uvedenou směšnou kosmetickou změnu zákona, kterou ale jen potvrdili jeho správnost. Jejich právní schizofrenie nevyplývá evidentně z ničeho jiného, než z jejich osobní snahy si zachovat svoje posty i po případné politické změně ve vládě a v parlamentu. Nepochybně tím naznačili, že by případně mohli za jiné politické situace zajistit zcela opačné rozhodnutí a zmíněný Ústav pro studium totalitních režimů zrušit jako neústavní. Někteří ústavní soudci v čele soudruhem Rychetským, bývalým komunistou a současným členem ČSSD, tak dokazují, že jsou připraveni na nástup komunistů a socanů do vlády. Nejspíše by rádi v naší zemi vybudovali reformní socialismus, o který je připravili neurvalí soudruzi z Varšavské smlouvy vpádem "spřátelených armád" v roce 1968.

Svět se ale snad přece jen trochu mění a mráz z Moskvy snad postupně zatlačí globální oteplování. Důkaz o postupu této globální změny hrozící ekologickou a společenskou katastrofou jsem pro vás nalezl na internetu. Přeji krásný sluneční den, jaro skutečně přichází.
28.3.2008 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.