Naše vláda: ani pěšky, ani na koni.

Znáte tu pohádku o chytré horákyni, že? Vláda Mirka Topolánka zatím nerozhodla o tom, zda uzná nezávislost Kosova. Ministři středeční diskusi o této kontroverzní otázce, na níž mají rozdílné názory, přerušili. Pro Českou republiku je Kosovo citlivou otázkou i proto, že tam působí její vojáci. A lidovci jsou proti uznání Kosova: "Uznání Kosova v současnosti by bylo dalším z kroků, který může vést k budoucí nestabilitě národnostně pestrého regionu. Je to jeden ze zásadních kroků, o kterém je nutné vést delší diskusi. Pokud bude předloženo uznání Kosova do vlády, naši ministři toto nepodpoří," uvedl po jednání předsednictva KDU-ČSL 1. místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Ano, je to choulostivá záležitost. Těžko říci, o co jde vlastně lidovcům, možná si jen snaží udělat strýčka pro příští volby a možnost opět vstoupit do vlády pantáty Paroubka. Vláda se v každém případě pokouší sdělit světu, že pokud Kosovo uznáme, učiníme to neradi a jen díky nátlaku ze strany USA a EU. Mnohem více by se ale proslavili naši politici tím, kdyby Kosovo neuznali a naše vojáky stáhli a poslali je třeba do Iráku, aby nepřišli naši zahraniční žoldnéři o žold. Na to jim ale chybějí "gule".

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek byl jmenován prezidentem republiky do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Stalo se tak při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě ve středu 2. dubna 2008 krátce po jedenácté hodině. Inu, lidovci zase bodují a Čunek i jeho celá rodina se podrobí jakémusi rodinnému auditu, který by měl zjistit, kde pobrali tolik peněz a zda to bylo košér. Čunek, jako hoch s inovačními nápady, přišel s novým návrhem: "Předpokládám, že se podobný audit provede později u všech ministrů a poslanců. Jistě to bude zajímavé čtení," poznamenal škodolibě v rozhovoru pro rudé Právo. Taková pitomost ale parlamentem neprojde, do svých financí si nenechají naši politici nikomu strkat rypák.

A do třetice zase lidovci: Vláda otočila a už zase chce rakouské obrněnce Pandur II! Schválila totiž memorandum, které upravuje spolupráci se zbrojovkou Steyr-Daimler-Puch. Podle něho má firma dodat dva stroje na testování, a když budou vyhovovat, obě strany miliardový projekt oživí. A to i přesto, že podle ministerstva obrany je smlouva o největší armádní zakázce v české historii od loňska zrušená. Lidovecká ministryně obrany Parkanová v prosinci minulého roku smlouvu na dodávku 199 obrněnců se Steyr-Daimler-Puch za velikého halasu zrušila a dnes se z ničeho nic chystá uzavřít smlouvu novou na 107 kusů. Tvrzení o tom, že noví ministři se konečně dočkali všimného jako ti minulí z Paroubkovy vlády je jistě zločinným pokusem obvinit naše politiky z korupce. Naopak, s korupcí se bojuje a můžete i takový zločin státních úředníků oznámit na telefonních číslech nebo mailem. Telefonní číslo pro oznámení korupce politiků zatím zřízeno nebylo, ale jistě to v brzku bude napraveno. To s těmi obrněnci dělá Parkanová určitě ze soucitu s nebohými zaměstnanci firmy Steyr-Daimler-Puch, kteří by jinak přišli o práci. Vypadá to, že tato továrna byla postavena zřejmě jen pro to, aby mohla dodávat obrněnce do Česka. Opakuje se tak story s Gripeny, které také nikdo nechtěl a čeští daňoví poplatníci zachránili firmu Saab před krachem. Je to další důkaz o tom, jak jsme pro Evropu cenní a jak podporujeme hospodářský vzrůst spřátelených zemí. Buďte na to hrdí a buďte dobří, přátelé. Míru zdar!
3.4.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.