Bude i u nás pes potravina?

Berte následující citace z různých pramenů jako podklad pro hledání vlastní odpovědi na otázky, které vás při tom napadnou. Rád bych jen úvodem zdůraznil, že mám rád všechny ty Vietnamce, kteří u nás provozují své obchody a restaurace, neprodávají padělky a zdraví nebezpečné výrobky a řádně platí daně. Ty druhé, kteří pašují neproclené zboží, falšují cigarety a alkohol, prodávají zfalšované zboží včetně pirátských kopií CD/DVD a programů, prodávají drogy, organizují prostituci a neplatí daně, ty rád nemám. Pokud jde o psy, můj postoj k nim je neutrální, pokud celou noc neřvou pod mými okny a pokud po nich jejich páníčkové a paničky uklízejí, pokud nekonají svoji potřebu na dětských hřištích, pokud jsou na vodítku (zejména ti větší) a neohrožují na zdraví či životě mě nebo mé blízké a pokud za ně jejich majitelé platí řádně poplatky a starají se o jejich zdraví. Dodávám, že jsem nikdy žádného psa nezabil ani nesnědl, alespoň ne vědomě.

Vietnamců a Vietnamek bychom si měli vážit. Měli by se stát národnostní menšinou. Pro gitU to uvedl předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Vietnamská komunita by se tak stala národnostní menšinou vedle slovenské, polské, německé nebo ruské. Premiér VSR Nguyen Tan Dung oficiálně požádal našeho předsedu vlády, aby byli Vietnamci žijící u nás uznáni za národnostní menšinu, se všemi právy i povinnostmi s tím souvisejícími. Tento oprávněný požadavek se snaží již déle jak tři roky uplatnit naše Česko-vietnamská společnost, protože Vietnamci de facto u nás žijí již od roku 1950, tedy plných 58 let.

Londýn - Svérázným a poněkud drsným způsobem se rozhodl protestovat proti oblíbené zábavě britské smetánky - honu na lišky - umělec a autor řady happeningů Mark McGowan. V živém rozhlasovém vysílání snědl ve studiu psa corgiho, který je oblíbeným plemenem královny Alžběty II. Celý článek zde.

Muž dostal rok vězení za týrání a snědení psa. Lidové noviny, 16. 09. 2004 PRAHA - Teplický soud včera potrestal muže za to, že ukradl, zabil a snědl psa. Roční nepodmíněné vězení je dosud nejvyšší trest za týraní zvířete v České republice. Muž psa odlákal spolu s kamarády od domu majitelky do lesa. Tam ho usmrtili a upekli. "Bylo nutno uložit takto přísný trest, protože neúcta k životu zvířete se potom projevuje i neúctou k životu lidskému," řekl soudce Miroslav Čapek. Stát eviduje rostoucí počet týrání zvířat.

Vietnamská farma: chovají psi na maso? Policie v Přimdě na Tachovsku vyšetřuje jen těžko uvěřitelný případ. Více na Nova - TV archiv.

Jedí Vietnamci psy? Z úst cizinců zaznívá občas nesmělý dotaz ohledně konzumace psů ve Vietnamu a kladná odpověď člověka vychovaného v absolutně jiném světě často rozruší. Vietnamci opravdu jedí psy a nijak se tím netají. Stejně jako u nás se chovají pro maso vepři, voli a drůbež, zde se navíc vykrmují psi. Psí restaurace jsou velmi oblíbené, ale plné zákazníků jsou jen druhou polovinu lunárního měsíce; maso ze psa je totiž (stejně jako např. maso sépie a želvy) „nečisté“ a podle pověry je vhodné ho jíst až po patnáctém každého měsíce. Existence dalších, možná ještě více šokujících restaurací zůstává turistům většinou utajena, protože speciality v nich nabízené nepatří, narozdíl od psího masa, k běžným vietnamským pokrmům. Jedná se o restaurace připravující hadí maso, speciality z koček, z opic, z veverek... Ve Vietnamu se jí prostě všechno, je to součástí místní kultury a tradic. Více zde.

Virologové z Národního ústavu pro zdraví v thajském Bangkoku vedení Sudaratem Damrongwatanapokinem prověřili celkem 629 venkovských „voříšků“ a 111 koček v okrese Suchan Buri v centrálním Thajsku. U 160 psů a 8 koček zjistili přítomnost protilátek proti viru ptačí chřipky H5N1. Znamená to, že tato zvířata byla infikována virem H5N1...
...Konzumenti psího masa se ostře ohradili proti prohlášení Juana Labrotha, že FAO nákazová situace u psů nezajímá, protože jeho hlavním předmětem činnosti je „bezpečnost potravin“.
„A co teda pes je, když to není potravina?“ ptá se nechápavě tento čínský prodavač rychlého občerstvení.(obrázek jsem raději s ohledem na city majitelů psů nezařadil). Celý článek najdete zde.

A to je celé. V rámci budování multikulturní Evropy, potažmo Evropské unie, si musíme uvědomit, že mezi námi budou žít čím dál tím více komunity různých národnostních menšin, které nikdo nemůže nutit, aby se zřekli svého jazyka, svých zvyků a náboženství, aby se beze zbytku asimilovali. A pokud jde o ty psy a kočky: podle našich zákonů se ten, kdo jakékoliv vlastní odchované či koupené zvíře bezbolestně zabije a sní, nedopustil žádného trestného činu. Přeji krásný den a dobrou chuť. Ve vietnamských restauracích doporučuji konzumovat spíše drůbež.
4.4.2008 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.