Máte psa, který obtěžuje štěkotem okolí?

Protože jste jako jeho majitel odpovědný nejen za jeho exkrementy, ale i za jeho chování, měli byste s tím okamžitě něco udělat. Pro převychování vašeho miláčka vám pomůže moderní technika - elektronický obojek proti štěkání, který je vhodný pro malá, střední i velká plemena psů. Součástí dodávky je obojek, baterie, testovací výbojka, elektrody a řemen. Někteří psi při různých příležitostech obtěžují své okolí vytrvalým štěkotem či vytím, čímž se stávají původci neshod mezi sousedy, případně příčinou stížností. Zařízení ve formě obojku pomáhá naučit psa zůstat v tichosti a tím zabránit těmto nepříjemným situacím. Také se stává skvělým doplňkem pro efektivní výcvik. Aktivuje se samočinně při štěkání, eventuelně vytí či vrčení psa. Režim práce, t.j. citlivost, způsob korekce a časovou odezvu je možné jednoduchým způsobem nastavit ve třech úrovních. Korekcí se rozumí zvukový signál nebo elektrický impuls, případně jejich kombinace. Elektronický systém obojku využívá moderní technologii na bázi jednočipového mikroprocesoru. Obojek je velmi snadno použitelný, kompaktní a vodě odolný, tudíž vhodný pro každou situaci. Díky ergonomickému designu a nízké hmotnosti je možné jej použít i pro rasy psů s malým vzrůstem.

Princip činnosti: v pohotovostním režimu zařízení čeká na zvukový projev psa. Při prvním zaštěkání vydá zvukový signál nebo zvukový signál s korekčním impulsem, jehož intenzita závisí na zvoleném režimu. Pokračuje-li pes ve štěkání, zařízení opět vydá zvukový signál nebo zvukový signál s korekčním impulsem. Tento zvukový signál nebo zvukový signál s korekčním impulsem vydá obojek maximálně 5x a poté se tento proces automaticky zastaví. Po delší odmlce psa (10 – 15 sekund) se systém opět přepne do pohotovostního režimu, t.j. další zaštěkání bude provázeno zvukovým signálem nebo zvukovým signálem spolu s korekčním impulsem. Další podrobnosti naleznete zde. Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat k používání obojků s elektrickým výbojem, ostnatých obojků a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky u psů naleznete zde.

Kromě obojků elektronických existují i sprejové obojky proti štěkání, například sprejový obojek proti štěkání, který má zabudovaný mikrofon. Jakmile pes začne štěkat, z obojku vystříkne dávka studeného vodního spreje. Ten účinkuje dvojím způsobem - jednak chladem vodního spreje, jednak syčivým zvukem při uvolnění spreje. Sprej psa překvapí a nežádoucí chování - štěkání - se tak přeruší. Obojek je vhodný pro psy všech velikostí.
Přeji vám a hlavně vašim sousedům klidné spaní zejména za teplých nocí, kdy si budete moci otevřít na noc okno bez obavy ze štěkání či vytí vašeho miláčka.
7.4.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.